Italiensk præst blandt fire frigivne gidsler i Mali

Society of African Missions udsendte i marts 2019 denne appel om forbøn for den italienske præst Fr. Luigi Maccalli.

I sidste uge frigav en islamistgruppe med links til al-Qaeda en 59-årig italiensk præst, en italiensk turist, en 75-årig fransk nødhjælpsarbejder og en 70-årig toppolitiker fra Mali.

”Jeg bad meget, fordi jeg havde tid til det,” udtalte den 75-årige Sophie Petronin efter løsladelsen. Ved tilfangetagelsen for næsten fire år siden var hun leder af en velgørenhedsorganisation, der hjalp underernærede børn.

Præst og missionær Pier Luigi Maccalli blev kidnappet fra sit sogn i Niger i september 2018, mens Nicola Chiacchio blev taget til fange af islamister fra The Group for Support to Islam and Muslims under en cykeltur i Mali den 4. februar 2019.

De to italienere ankom til Roms Ciampino lufthavn den 9. oktober 2020. Her blev de modtaget af Italiens premierminister Giuseppe Conte og udenrigsminister Luigi Di Maio.

De tre europæere blev frigivet sammen med den maliske toppolitiker Soumaila Cisse, muligvis som led i en fangeudveksling.

Det vides ikke, om der blev udbetalt løsepenge for gidslerne. Der er dog også gisninger om, at løsladelsen af gidslerne er en del af en større fangeudveksling, da Mali samtidig løslod over 100 formodede militante, som menes at have forbindelse til Al-Qaeda i den konfliktramte centrale del af Mali, oplyser BBC.

Internationale styrker har hjulpet Mali med at bekæmpe en islamistisk opstand i det nordlige Mali siden 2012.