Sudans forhold til Israel normaliseret

– Sikkerhedsrådet er helt ude af trit med udviklingen, mener Israels repræsentant i FN Gilad Erdan.

Som det tredje arabiske land i år har Sudan nu normaliseret sit forhold til Israel. Samtidig fjernes Sudan fra USA’s terrorliste.

Ifølge Trump-regeringen, som har faciliteret fredsaftalen mellem Sudan og Israel, er flere arabiske lande nu villige til at gøre det samme, skriver Dagen.no. Præsidenten selv mener, at flere arabiske lande, blandt andre Saudi-Arabien, vil gå samme vej som Emiraterne, Bahrain og nu Sudan.

– Vi har mindst fem andre, som venter på at komme med, sagde Trump i en telefonsamtale med lederne i Israel og Sudan sidste fredag.

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, hilser udviklingen velkommen. ”Dette er en ny verden. Vi samarbejder med alle, og vi bygger en bedre fremtid for os alle,” sagde Benjamin Netanyahu, ifølge nyhedsbureauet AP.

Ikke overraskende kalder terrorbevægelsen Hamas aftalen for en trussel mod palæstinenserne. Egypten, der etablerede diplomatiske forbindelser med Israel i 1980, påskønner derimod udviklingen.

Men FN’s sikkerhedsråd er ikke klar over, at der er en ny situation i Mellemøsten, fastslog Israels repræsentant i FN.

”Rådet snakker om sager, der ikke har ændret sig i årtier. Men det har Mellemøsten,” fastslog Gilad Erdan under sit første møde med Sikkerhedsrådet.

Meddelelsen om normaliseringen kom lige efter, at Trump havde erklæret, at Sudan skal slettes fra USA’s liste over lande, som støtter terrorisme. Sudan havde forinden overført 335 millioner dollar til en konto med midler til amerikanske terrorofre og deres familier.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sudan blev inkluderet på terrorlisten, fordi landets tidligere leder Omar al-Bashir i 1990’erne tillod terrorgruppen Al-Qaida og dens leder, Osama bin Laden, at opholde sig i landet. Sudan har været på den amerikanske terrorliste siden 1993, skriver Dagen.no.