USA’s kristne er dybt prægede af tidsånden

Bibelske værdier er under stærkt pres, viser en undersøgelse fra Arizona Christian University.

Doctor showing baby ultrasound image to pregnant woman. showing ultrasound usg pregnancy gynecologist patient pregnant concept

– Der er brug for en ny reformation i Amerika. Kristne er ikke længere salt og lys efter Guds standard, konkluderer rektoren for Arizona Christian University på baggrund af en ny undersøgelse.

Den 11. årlige rapport med titlen American Worldview Inventory 2020 fra Cultural Research Center of Arizona Christian University viser blandt andet, at fire ud af ti amerikanske kristne mener, at Bibelen er ’uklar’, når det gælder abort.

Samtidig viser undersøgelsen, ifølge The Christian Post, at USA’s kristne er præget af en ”post-kristen reformation”. De troende er nemlig langt mere præget af verdslighed end af et traditionelt kristent verdensbillede. Og 32% af de adspurgte siger, at de hverken takker Gud eller beder til ham hver dag.

Menneskeliv, penge og etik

Mens 44 % mener, at Bibelen er uklar mht. abort, mener 34 %. at ”abort er moralsk acceptabelt”, hvis det redder den gravide fra økonomiske eller følelsesmæssige vanskeligheder. Yderligere svarer 40 %, at de ikke mener, at menneskeliv er helligt.

42 % af de bekendende kristne i CRC-rapporten svarer, at de primært søger moralsk vejledning fra andre kilder end Bibelen. Og 34 % af de adspurgte afviser det bibelske syn på ægteskabet som en ordning, der kun gælder en mand og en kvinde.

Anderledes verdensbillede

Rapportens forfatter, CRC Director of Research Dr. George Barna, mener, er der er sket en fundamental ændring i de kristnes verdenssyn.

– Det ironiske i denne ændring i Amerikas åndelige landskab er, at den repræsenterer en post-kristen reformation, som ledes af mennesker, der prøver at bevare en kristen identitet, udtalte George Barna. Han tilføjede: “Desværre er teologien i denne reformation mere præget af den amerikanske kultur end af den bibelske.”

Alt andet end salt og lys

ACU’s rektor Len Munsil erklærer sig enig med George Barnas vurdering.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Som kristne er vi kaldet til at være ”salt og lys” og forvandle kulturen omkring os ved at dele bibelske principper og leve efter Guds sandhed. Denne seneste forskning viser, at det modsatte finder sted,” sagde Len Munsil.

– Det, vi ser, er en amerikansk kristenhed, som hurtigt retter ind efter værdierne i den post-kristne verdslige kultur. Vi har som nation brug for at trykke på genstartknappen for at ændre retning, både for den enkelte kristne og i yderste instans for at forvandle kulturen, fastslog han.

Undersøgelsen AWVI 2020 blev gennemført i januar og bygger på udsagn fra 2.000 voksne fra alle dele af USA. De adspurgte tilhører fire forskellige kristne kirkeretninger: Evangeliske, Katolikker, Pinsefolk / Karismatikere og Traditionelle Protestantiske.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Så mange afviser læren

Mange af spørgsmålene fra Arizona University gjaldt en bibelsk lære, som de adspurgte kristne skulle tage stilling til. I rapporten kan man se procentsatsen for dem, der afviser denne lære. Her nævnes kun den hhv. laveste og højeste procentsats for afvisning blandt de fire kirkeretninger:

Evangeliske, Pinsefolk / Karismatikere, Traditionelle Protestanter og Katolikker.

1. Det bibelske menneskesyn, at mennesker ikke er gode af natur, men alle er syndere, afvises af et stort flertal i alle de fire kirkeretninger (fra 75 % hos de evangeliske til 84 % hos katolikkerne)

2. Tro. Udsagnet: Det er vigtigere at have den rigtige tro end bare at tro på noget afvises af mellem 62 og 84 % af de adspurgte.


Artiklen fortsætter efter annoncen:3. Helligånden er ikke bare et symbol på Guds magt men et væsen, som påvirker folk. Det afvises af færrest pinsefolk og evangelikale, mens hhv. 73 % af de traditionelle protestanter og 74 % af katolikkerne afviser det.

4. Succes er at adlyde Gud. Det afvises af 48 % af de evangeliske kristne, og af 84 % af katolikkerne.

5. Der findes en absolut moral, som gælder alle. Det afvises af 52 % af de evangeliske og af 69 % af pinsefolk og katolikker.

6. Man kan ikke komme i himlen ved at gøre gode gerninger: Det afvises af 49% af pinsefolkene og 85% af katolikkerne.

7. Historien er beretningen om Guds plan for mennesker, og den bevæger sig mod et mål. Det afvises af 44 % af de evangeliske og 79 % af Protestanterne.

8. Bibelen har en klart syn på abort. Det afvises af 44 % af de Evangeliske og 62 % af de traditionelle Protestanter.

9. Jesus Kristus var sandt menneske men uden synd. Det afvises af 43 % af de Evangeliske og hele 66 % af katolikkerne.

10. Bibelen er den primære kilde til vejledning i moral. Det afvises af 38 % af pinsefolkene og 77 % af katolikkerne.

11. Menneskeliv er helligt. Det afvises af 40 % af de Evangeliske og 57 % af katolikkerne.

12. Mennesker bliver frelst alene ved tro på Jesus. Det afvises af 28 % Evangeliske og 72 % Katolikker

13. Gud er basis for al sandhed. Det afvises af 28 % af de Evangeliske og 63 % af de traditionelle protestanter.

14. Bibelen er Guds Ord, sand og pålidelig. Det afvises af 26 % af de Evangeliske og 53 % af Katolikkerne.