Alliker, kæp i øret og kuren mod panik

Af Bodil Lanting

Jeg tager mundbind på i sidste øjeblik, før jeg går ind i forretningen. Spritter af og begynder en håbløs kamp for at se ud af de tilduggede briller. Pudser dem flere gange, mens jeg prøver at finde et blomkål uden pletter. Efter flere tjek med og uden briller konkluderer jeg, at alle blomkålene har pletter. Jeg famler mig gennem resten af forretningen. Ser ingen jeg kender. Ser faktisk ikke meget andet end indkøbslisten. Siger hej til en ekspedient, som jeg heller ikke kan se, betaler og skynder mig ud i det fri, hvor jeg kan smide masken og dermed både se og trække vejret. Jeg overlevede endnu engang!

Man blive testet for corona med en lang vatpind i halsen eller næsen. Og når man et par døgn senere forhåbentlig får det svar, at man er negativ – ja, så er det positivt. Så længe det varer.

Niels Hausgaard har en sang, hvor han synger om politikere, der ”må have været fulde som en allike”. Det betyder det samme som at ”have en kæp i øret”.

Jeg vil ikke skrive noget negativt om politikerne, for vi er kaldet til at velsigne og bede for alle i høje stillinger. Og det har de i allerhøjeste grad brug for i denne tid.

Men hvad sker der, når man ikke har tillid til autoriteterne? Ja, man vil fx opfatte alle velmente tilbud som farlige.

Det så vi i Etiopien, da HIV og AIDS rasede stærkest. I et af landområderne afviste folk at bruge kondomer, netop fordi regeringen anbefalede det. For hvis det kom fra regeringen, var det garanteret farligt – sikkert også selve årsagen til smitten! mente folk.

Hvis et lands befolkning mister tilliden til regeringen og myndighederne, kan nok så mange eksperter ikke overbevise folk om berettigelsen af deres politik. Og det kan være ekstremt farligt både for sundheden og demokratiet.

Det er ikke uden grund, at Bibelen taler så meget om tro og tillid. Gud ønsker nemlig ikke, at vi bare nødtvungent retter ind efter hans vilje. Han ønsker mennesker, som i tillid erkender, at ”Far ved bedst, og han vil os det bedste i alle ting”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Når Helligånden kommer, vil han afsløre folks forkerte opfattelse af synd, retfærdighed og dom. Deres synd er, at de ikke tror på mig,” siger Jesus i Joh. 16,8-9.

Både politikerne og alle os andre kan tage så grueligt fejl, ikke mindst når panikken griber os. Og vor tid netop nu giver god grobund for konspirationsteorier. Som kristne og borgere skal vi rette os efter myndighederne, hvis det ikke er direkte i strid med Guds bud. Et af de bud lyder: Frygt ikke, tro kun!