Ny forening har omsorg for gadens folk

Allan Frederiksen var leder af det sociale arbejde ”Klippen”. Nu rækker han ud til en større målgruppe gennem ”Street Care”.

Allan Frederiksen ses her sammen med et par af sine venner fra gaden.

“Vi er drevet af passionen for, at udsatte på gaden bliver set, hørt og mødt med omsorg og støtte,” lyder det fra lederen af foreningen Street Care, som blandt andet laver opsøgende gadeplansarbejde i København.

– Livet på gaden er hårdt, og Covid-19 har bestemt ikke gjort det lettere for hjemløse og udsatte, som også oplever den mørke og ensomme tid på krop og sjæl. Der er stort behov for støtte, hjælp og rådgivning, fastslår stifteren og lederen af Street Care, Allan Frederiksen.

Kender gadearbejdet

Gennem mange år har Allan Frederiksen været engageret i opsøgende gadeplans-arbejde på de kendte hænge-ud pladser rundt omkring i København.

“Vi har folk på gaden i København, som tit falder gennem det kommunale system og heller ikke bruger de nærliggende væresteder. Hvis du vil i kontakt med dem, må du være, hvor de er og kontinuerligt møde op og vise dem, at du har et oprigtigt ønske om at støtte, hjælpe og rådgive,” fortæller Allan Frederiksen.

Han har nemlig tidligere arbejdet som leder af det sociale arbejde ”Klippen” på indre Vesterbro i København. Klippen har mest fokus på misbrugere, men Allan Frederiksen ønsker med foreningen Street Care at have fokus på en bredere målgruppe, som hjemløse, alkoholikere, ensomme og andre socialt udsatte.

Opbygger relationer

“Det handler om at møde dem på det rigtige tidspunkt, hvor de er klar. Et kontinuerligt opsøgende arbejde på pladserne øger den mulighed, for i dag gider de måske ikke, men i morgen kan der være en åbning.

Vi kommer fast på pladserne og får gode samtaler med folk. Det opbygger tillid over tid, og kommer der en åbning, byder vi ind med tilbud om mentor- og bisidder-støtte, fællesskab og aktiviteter,” siger Allan Frederiksen.

Han har også gode erfaringer med at invitere folk til spisning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Når vi mennesker bliver inviteret ind i den private sfære, så føler vi os set, hørt og mødt på et dybere niveau, end når vi inviterer til et socialt tilbud. Derfor ønsker vi også løbende at invitere folk hjem til kaffe og mad eller med i kirken om søndagen, deriblandt i Københavns NV-kvarter, hvor vi ofte hygger og spiser sammen efter gudstjenesten,” fortæller Allan Frederiksen.

Forkynder med handlinger

Street Care bygger på et kristent tværkirkeligt grundlag. Derfor er omsorg gennem nærvær og intimitet også en drivende kraft i foreningen.

“Vi ønsker ikke blot at nå specifikke nedskrevne mål. For os handler det om mennesker. Vi møder dem ligeværdigt, uanset den enkeltes baggrund og tro.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi arbejder ud fra den overbevisning, at vi bedst forkynder evangeliet gennem vores handlinger, som den barmhjertige samaritaner, der hjalp den forslåede mand på fode igen.”

Støtte fra frivillige

Street Care er som forening afhængig af privat støtte og fondsmidler samt frivillige hænder. Derfor håber Allan Frederiksen, at mange har lyst til at gøre en positiv forskel for Københavns mest udsatte.

“Vi møder hver dag mennesker, som er havnet i meget svære livssituationer, og mange har mistet håbet om, at det kan blive anderledes. De kæmper og har brug for opmuntringer og hjælpsomme mennesker.

Derfor gør det en forskel, når vi kommer rundt og spreder håb og kærlighed. Den støtte og omsorg, håber vi, at mange vil være med til at give,” slutter Allan Frederiksen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Foreningen Street Care støttes af frivillige som Louise, der strikker julegaver til gadens folk.

Julepakker

Foreningen Street Care deler julepakker ud i København op til jul, og de strikkeglade kan i denne tid hjælpe med at strikke fx. en hue eller et halstørklæde.

Det gør fx. Louise Baltzer.

“Jeg vil selvfølgelig gerne bidrage til, at hjemløse og andre udsatte mennesker kan holde varmen igennem vinteren. Men det er ligeså vigtigt for mig at give disse mennesker en følelse af, at omverdenen bekymrer sig om dem og ikke bare er ligeglade.

Jeg håber, når julepakken åbnes, at modtageren kan mærke den kærlighed og omsorg, der er lagt i arbejdet, og jeg håber, at det, udover at varme kroppen, kan varme lidt i hjertet,“ siger Louise Baltzer.

Udover varme huer og halstørklæder lægger Streetcare også noget sødt, praktisk og spiseligt i julepakkerne.

Man kan læse mere om Street Care på Facebook eller hjemmesiden www.streetcare.dk