Mads Fuglede udfordrer KD i vestjysk bibelbælte

Den kendte tv-kommentator og Venstre-politiker opstiller nu i Ringkøbing-Skjern kredsen. Og det kan true KristenDemokraternes chancer for at vinde et kredsmandat.

Mads Fuglede skal hente de kristne vælgere tilbage fra KD. Fotograf Steen Brogaard

Ved sidste folketingsvalg var KristenDemokraterne som bekendt kun 192 stemmer fra at erobre et kredsmandat i Vestjylland.

Det ville have medført, at partiet kom ind med i alt tre mandater, selv om KD ikke kom over spærregrænsen på 2 pct.

Succes’en skyldtes især kandidaten Kristian Andersen, der bankede KD op på 16,4 pct. af stemmerne i kredsen. Det var næsten 10 pct. flere end ved valget i 2015.

Men også tidligere har Vestjylland været KD-land. Her blev Christian Christensen valg, og senere bl.a. Tove Videbæk (se ugens navn side 2).

Kristian Andersen fik også så godt et valg til kommunevalget, at han ville være blevet borgmester, hvis ikke Venstres borgmesterkandidat i en sen nattetime havde fået lokket Socialdemokraterne til at bakke ham op, selv om de først havde lovet noget andet.

Og nu er der også risiko for, at KDs håb om en sejr ved det kommende folketingsvalg forpurres – af Venstre.

De kristne vælgere

Den lokale partibestyrelse har nemlig besluttet at opstille Mads Fuglede som kandidat. Han har jævnligt givet udtryk for kristne værdier. Og han bejler helt klart til de kristne vælgere for at genvinde Venstres højborg. I 2015 var Ringkøbing-Skjern den kreds i landet, som havde den højeste procentdel af Venstre-vælgere. Mere end hver tredje stemme i kredsen gik til Venstre. Men KD står også stærkt.

”Netop de kristne værdier spillede en rolle, da jeg valgte at gå efter at blive folketingskandidat i den eftertragtede Ringkøbing-Skjern-kreds,” fortæller han til Altinget. I et interview siger han også, at han ikke anser at Kristian Andersen for en rival, men ønsker ham et godt valg.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Han er et menneske med nogle rigtig gode værdier, og jeg håber, at han får et rigtig godt valg, og det håber jeg egentlig også, at hans parti gør,” siger Fuglede forsonligt.
Ikke borgerlige mere?

Sagen er dog, at han skal erobre stemmer fra netop KD for at blive valgt. Men han slår på, at KD – efter hans opfattelse – er drejet mod venstre.

”Jeg opfatter ikke KristenDemokraterne som noget særlig borgerligt parti længere. Som parti har de bevæget sig meget mere indover midten. Så jeg håber, at de får et godt valg, men jeg håber også, at borgerlige vælgere stemmer på borgerlige partier i højere grad end på Kristendemokraterne,” siger han i interviewet med Altinget.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Esben Lunde Larsen

En grund til at Venstre tidligere stod så stærkt i Ringkøbing-Skjern kredsen var, at partiet havde opstillet Esben Lunde Larsen, en kristen teolog, som blev landbrugs- og fødevareminister i Løkkes regering.

Både Indre Mission og Luthersk Mission står nemlig meget stærkt i området. Og befolkningen er generelt mere kirkelig end i resten af landet på grund af tidligere tiders vækkelser.

Men Esben Lunde Larsen blev nærmest mobbet ud af politik af dele af pressen. Ikke mindst fordi han var en troende og bekendede kristen. Han forlod derfor det politiske liv i 2018 for i stedet at forske.

Venstre sørgede ikke for at opstille en kristen profil ved valget i 2019, og det betød – sammen med Kristian Andersens sejrstog, – at partiet gik alvorligt tilbage.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men Mads Fuglede fortæller nu, at kristendommen betyder meget i hans liv.

Glad for kirken

”Jeg er meget glad for Folkekirken og en meget flittig bruger af den, og det har betydet utrolig meget for mig, at det er værdier, der betyder meget i kredsen, det skal jeg ærligt indrømme.” siger han i interviewet.

”Det er nok også derfor, at Kristendemokraterne står så stærkt derude, fordi de der værdier betyder meget for mange mennesker i kredsen, og det glæder mig, for det at have et kristent livssyn er noget, jeg sætter pris på, når jeg møder det i politik,” siger han og tilføjer: ”Og jeg ville selv stemme efter det, skal jeg være ærlig at sige.”

Men vil det så også betyde noget for ham i det politiske arbejde, spørger intervieweren.
”Ja, men ikke sådan, at man sidder og bladrer i Biblen eller ringer til præsten. Men det er et fundament, som man står på.”

”Jeg opfatter min kristelighed som det allervigtigste i mit værdikompleks,” siger den nye kandidat, som også vil flytte til Vestjylland.