Muslimsk topdiplomat døde som kristen

Hele sit liv havde han hemmeligt beundret de kristne. Men da han tog skridtet og bekendte sin tro, betragtede hans hustru og børn ham som hedning. Og moskéen udstedte offentlige forbandelser over ham...

Den tidligere generalkonsul i Saudi Arabien, Alhaji Ibrahim Abba, modtog Udfordringens redaktør Henri Nissen i sit fornemme hjem i 2012. Efter omvendelsen blev hans skilt og flyttede til hovedstaden, hvor han giftede sig med sin første kone igen. Hun var nemlig kristen.

– Har du hørt, at en af de store muslimer i byen er blevet kristen? spurgte Thomas.

– Men er det virkelig sandt? spurgte jeg. For det er sjældent, muslimer åbenlyst bliver kristne. Og så en af lederne…

– Jo, det er sandt, og jeg har arrangeret, at vi kan besøge ham på tirsdag, svarede Thomas.
Thomas var leder af organisationen MICCAO, som er et fællesskab af kristne organisationer, der arbejder blandt muslimer i Vestafrika. Jeg har kendt ham i henved 20 år.

Vi fulgtes nu ad til et stort hus ikke langt fra byens fornemste moské. Jeg vidste, at Ibrahim Abba, som vi skulle besøge, var en nær ven af ypperstepræsten dér. Han var også nær ven af Lamidoen, som er byens religiøse overhoved. Hans titel var ”Alhaji” – en, der havde været på pilgrimsrejse til Mekka.

At han var blevet kristen, var svært at forstå.

Vi blev modtaget af en ældre venlig herre i den traditionelle hvide muslimske dragt. Alhaji Ibrahim Abba inviterede os til at sidde i sine dybe lænestole og bød på cola og kiks. Efter at have spurgt høfligt til vores familier, helbredet, varmen osv. begyndte han at fortælle:

Prins fra Nigeria

– Jeg voksede op i det nuværende Nigeria. Min slægt er en kongelig familie fra Mali, og mine forfædre har i flere hundrede år regeret over Mubi-området. Vi ønskede ikke at høre til Nigeria, men at blive selvstændige.

I protest flyttede jeg derfor til nabolandet Cameroun, fortæller den tidligere diplomat. Som veluddannet prins kom han hurtigt til at arbejde for udenrigsministeriet under den tidligere, muslimske præsident Ahijo.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han var ambassadesekretær i Liberia og Congo, før han tilsidst blev generalkonsul i Saudi Arabien. Han havde ansvaret for de mange muslimske pilgrimme, der hvert år strømmede til Mekka.

– Jeg boede i Jiddah, meget tæt på den store helligdom og kongefamlien. Engang blev jeg endda inviteret ind i selve den sorte Ka’ba i Mekka, som pilgrimmene går syv gange rundt om.

– Kun ganske få får lov at komme ind i den sorte bygning. Og kun i 5-7 minutter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der var mørkt og ikke meget at se, men en trappe førte op til den store sorte sten. Og jeg husker, at det var meget køligt, mens der udenfor er meget varmt.

Afgudsdyrkelse?

– Men når jeg betragtede alle de pilgrimme, som gik rundt om den sorte ka’ba, tænkte jeg: Det er ligesom afgudsdyrkelse.

– Var du begyndt at tvivle på islam?

– Ja. Allerede som barn havde jeg en drøm, som jeg aldrig glemmer. Jeg drømte, at mange blev dræbt ved en massakre. Soldaterne ville også skyde mig, men en stemme sagde: “Nej, lad ham leve, for en dag vil han kende Allah.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det var en mærkelig sætning, for jeg kunne recitere Koranen, fra jeg var 4-5 år. Skulle jeg ikke kende Allah?

I skolen i Yola havde jeg en kristen kammerat, Ballah. Jeg forsøgte forgæves at overbevise ham om islam, og da det ikke lykkedes, følte jeg, at jeg burde afbryde venskabet. Men på grund af en drøm fortsatte vi hemmeligt som venner.

Jesus ville hjælpe os

– Hvad så du i drømmen?

– Jeg drømte, at markedet var i brand, og hele byen ville gå til. Da det ikke lykkedes folk at slukke branden, kaldte de på Muhammed, men han gik bare, som om det ikke interesserede ham.

Så var der nogen, der foreslog at gå til Isa – navnet på Jesus i Koranen. De fandt ham siddende på en måtte som en fulanimand. Han hørte på dem, og så pustede han bare et lille pust. Og branden var slukket.

Selv om det var en drøm, overbeviste den mig om, at Jesus var stærkere end Muhammed. Og at han var interesseret i at hjælpe os.

– Jeg var tiltrukket af de kristne. Deres sange. Deres naturlige livsstil. Jeg overværede engang som helt ung en dåb og lod mig hemmeligt døbe.

– Hvad sagde familien?

– Min far var død, så det var min ældre bror, jeg fortalte det til. Han blev meget vred.

Jeg sagde til ham, at det bekymrede mig, at der ikke var nogen frelse i Koranen. Han svarede, at selv om vi så alle skulle gå til helvede, så blev vores familie nødt til at holde fast i islam. For det var os, der havde bragt islam til landet. Vi kunne ikke foragte vores forfædre, sagde han.

Politik betød afvisning

– Min bror gjorde mig politisk aktiv, så jeg flygtede i 1961.

Det var dengang, de afrikanske stater blev uafhængige. Der var store afrikanske politikere som Kaunda, Nyerere, Jomo Kenyata… Der var to retninger blandt de afrikanske friheds-politikere:

Monrovia- og Casa Blanca-gruppen. Begge var imod de hvide, men de første ville samarbejde, mens de sidste var mere radikale.

Min egen præsident Ahijo var moderat og ville samarbejde med franskmændene.

Men jeg tilhørte den radikale gruppe. Og her anså man kristendom for at være den hvide mands religion, mens islam blev accepteret som en afrikansk religion. Det skyldtes især, at Egyptens præsident Nasser var en af hovedmændene i Casa Blanca-gruppen.
På grund af politik kom jeg igen bort fra kristendommen.

Mirakel i Congo

– Da jeg blev udsendt til Congo, oplevede jeg et mirakel.

Paven besøgte i 1982 Congo for at helgenkåre en kvinde. Hun var blevet myrdet for sin tro 20 år tidligere af en soldat, som dræbte hende med en bajonet i maven. Hun døde, mens hun bad Gud tilgive soldaten.

Da hendes lig blev gravet op for at bringes til hovedstaden Kinshasa, kunne alle se, at kroppen var uberørt af døden. Man viste billeder af hende overalt, og hun lå fremme på lit-de-parade, så alle kunne se hende. Jeg så hende selv to gange.

Det gjorde et så dybt indtryk på mig, så jeg igen vendte mig til kristendommen. Jeg købte endda et billede af jomfru Maria og hængte det op. Men min kone pillede det ned.
– Vidste din kone om din interesse for kristendom?

– Nej, jeg sagde det aldrig, for jeg vidste, at hun var meget imod. Men engang så hun mig bede, ligesom de kristne beder. Og hun udbrød hånligt: Er du blevet en hedning?

Vision i en drøm

– Blev du kristen i Kinshasa?

– Jeg bad til Gud om, at han ville vise mig vejen. Og den nat drømte jeg en drøm, jeg aldrig glemmer, om verdens ende.

Folk kom i lange rækker fra øst og vest for at dømmes i en stor hangar. Jeg så mange muslimer blive henvist til fortabelsen, som var en brændende sø. Andre blev henvist til et dejligt køligt sted – som jeg tror var paradis.

“Nu må du tilbage til verden,” sagde en stemme. Kort efter vågnede jeg.

Nu kendte jeg vejen. Jeg læste bøger om islam og kristendom og besluttede til sidst åbent at forlade islam.

Siden er jeg blevet forfulgt og bagtalt. Selv i moskéen har de offentligt bedt om, at jeg må møde alle mulige forbandelser. Mine venner snakker ikke med mig mere. Selv min hustru har afbrudt enhver forbindelse. Hun bor i samme hus, men jeg er som en hedning for hende. Og det samme gælder mine børn.

Men jeg har besluttet at følge Jesus, uanset hvad det vil koste mig, slutter den anerkendte diplomat.

Bestil på Hosianna.dk. Hæfte med 24 A5-sider og fotos. Kun 25 kr. Findes på engelsk, samt som e-bog.

Efterskrift

Ibraham Abba blev efter vores samtale skilt fra sin muslimske hustru. Han mistænkte hende for at putte gift i hans mad. Så hver gang han spiste, bad han om Guds beskyttelse.

Efter skilsmissen flyttede han til hovedstaden Yaoundé, hvor han genoptog forbindelsen med sin første kone, som han havde truffet i udlandet. Hun var imidlertid kristen, og han havde derfor skilt sig fra hende igen og giftet sig med en muslimsk fulanikvinde fra en fin familie.

Men nu fandt han igen sammen med sin første kærlighed. Og de nåede at få næsten ti år sammen, før Ibrahim Abba døde den 9. januar 2021.

Han døde i troen på Jesus og vidste, hvad der fulgte efter døden. Men på grund af den advarsel, han havde fået i drømmen, havde han valgt at tro på Jesus – selv om det var den smalle vej, hvor han miste al den anseelse, han havde haft.

Hele Ibrahim Abbas historie er trykt som et hæfte og kan bestilles på Hosianna.dk.