Menneskeretsdomstol ind i sag om afvist missionær

David Byle blev arresteret i oktober 2018, kun en dag efter frigivelsen pastor Andrew Brunson fra USA.

Alliance Defending Freedom International har bedt Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol gå ind i sagen om den canadiske missionær David Byle, som har fået permanent forbud mod at vende tilbage til Tyrkiet.

Det skriver ADF, som i januar sendte en appel til menneskerettighedsdomstolen for at få omstødt et indrejseforbud mod David Byle. Missionæren bor nu sammen med sin familie i Tyskland.

Missionær i Tyrkiet i 19 år

Ifølge ADF har den canadiske missionær og præst været udsat for trusler om deportation fra Tyrkiet siden 2016. På det tidspunkt havde David Byle været missionær i landet gennem 19 år.

Det tyrkiske indenrigsministerium krævede Byle udvist med den begrundelse, at han var en ”trussel mod den nationale sikkerhed”.

Missionæren er blevet arresteret utallige gange for ”missionsaktivitet, forstyrrelse af ro og orden og fornærmelse mod islam”, mens han prædikede på gaderne. Han havde dog aldrig forestillet sig, at han skulle blive tvunget til at forlade sit nye hjemland, hvor hans børn er vokset op.

“Jeg har følt et stærkt kald fra Gud til at dele Bibelens sandhed i Tyrkiet, og jeg har omhyggeligt været åben om alle mine religiøse aktiviteter,” sagde David Byle til ADF kort før kendelsen blev offentliggjort.

“Jeg har fået lov til at gøre dette i alle disse år – ikke med vold, men ved at vidne åbent og ærligt. Det har været svært for myndighederne at fortsætte med at insistere på, at jeg skulle være en trussel mod Tyrkiets nationale sikkerhed,” fastslår han.

Fjender af mission

I februar 2017 afgjorde Tyrkiets forfatningsdomstol, at ordren til at udvise Byle skulle ophæves midlertidigt, med mindre indenrigsministeriet kunne bevise, at missionæren var leder eller medlem af en terrororganisation eller på anden vis til fare for den offentlige sikkerhed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I oktober 2018 blev Byle dog igen arresteret for at true offentlig fred og sikkerhed. Det skete bare en dag efter, at Tyrkiet havde frigivet den amerikanske pastor Andrew Brunson. David Byle fik nu 15 dage til at forlade landet sammen med et forbud mod re-entry.

Lidia Rieder fra ADF International kalder Tyrkiets behandling af udenlandske missionærer et ”fjendtligt angreb mod trosfriheden”.

Andrew Brunson havde været missionær i 23 år, da han blev fængslet på falske anklager og brugt som politisk gidsel.

Brunson-sagen

I oktober 2018 kom nyheden om, at Andrew Brunson var blevet frigivet og kunne vende hjem til USA efter næsten to års fængsel i Tyrkiet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Andrew Brunson var blevet arresteret efter kupforsøget mod Tyrkiets præsident i 2016, og de fabrikerede anklager lød på, at han havde været meddelagtig i kuppet.

Toppolitikere fra USA prøvede ihærdigt at få ham frigivet, men det viste sig, at Andrew Brunson var blevet en brik i et politisk spil, hvor Tyrkiet krævede imamen Muhammed Fethullah Gülen udleveret i en fangeudveksling med Brunson.

Den tyrkiske præsident mente, at Gülen stod bag

kupforsøget i 2016. Frigivelsen af den amerikanske missionær kom til at trække ud, blandt andet fordi USA’s daværende præsident afviste at udveksle imamen med den kristne præst.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Andrew Brunson har skrevet bogen ”Guds gidsel. En sand historie om forfølgelse, fængsling og udholdenhed”.

Andrew Brunson har hele tiden nægtet sig skyldig i politisk aktivitet. Han har udtalt, at det er en ære at lide for Kristus, og efter frigivelsen skrev han bogen ”Guds gidsel” om sin tid i fængslet.