Bibelstudier booster mental sundhed under pandemien

Bibelen er som en klippe for den, der føler sig i havsnød, siger bibelselskabets talsmand.

Især yngre voksne i alderen 24-34 er begyndt at læse mere i Bibelen under nedlukningen.

Mens den mentale sundhed generelt har været under pres i coronatiden, har mange kristne fundet nyt håb gennem deres bibellæsning.

Det viser en ny undersøgelse blandt kristne i Storbritannien.

Bibellæsningen har både forbedret den mentale sundhed og mindsket frygten for fremtiden, hedder det i konklusionen på en undersøgelse, som analyseinstituttet Christian Research har foretaget for bibelselskabet Bible Society.

Bibelen giver mere håb for fremtiden, siger 28% af deltagerne i undersøgelsen. Fem procent føler mindre håb, for 63% er niveauet det samme som før pandemien.

Håb og tillid til fremtiden

Undersøgelsen blev foretaget blandt 1.123 praktiserende kristne, som både går i kirke og læser Bibelen mindst en gang i måneden.

Blandt respondenterne sagde 33 procent, at bibellæsning har øget deres mentale sundhed under pandemien, mens 28 procent sagde, at bibellæsningen har øget deres tillid til fremtiden. Andre 42 procent siger, at bibellæsningen har boostet deres håb til Gud.

De fleste deltagere sagde, at Bibelen har betydet, at deres mentale helbred, samt deres tro på fremtiden og tilliden til Gud er forblevet den samme, snarere end at mindskes under pandemien.

– Bibelen har evnen til at blive stående som noget solidt og et trygt referencepunkt, uanset vore omstændigheder, siger Andrew Ollerton fra det britiske bibelselskab.

En klippe at stå på

– Det er opmuntrende at se, at Bibelen giver folk håb og tillid, sagde Andrew Ollerton, der er forfatter til bogen og kurset ”The Bible Course”, der er udgivet af bibelselskabet.

”…alle, som sørger i Zion, vil han give festdragt i stedet for sæk og aske, glæde i stedet for sorg, lovsang i stedet for tungsind”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Bibelen har evnen til at blive stående som noget solidt og et referencepunkt, uanset vore omstændigheder,” tilføjede Andrew Ollerton. “Det er som at have følt sig i havsnød og så få en klippe at stå på.”

84 procent af respondenterne i undersøgelsen læser regelmæssigt i Bibelen.

Den orange farve viser, at 35% er begyndt at læse mere i Bibelen under nedlukningen. 5% læser mindre og 60% læser Bibelen ligesom de gjorde det før pandemien.

35 procent af dem siger, at de har brugt Bibelen oftere, siden pandemien startede. Især de 24-34 årige er begyndt at læse mere i Bibelen under pandemien.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

16 procent siger, at de kun læser i Bibelen, når de føler sig ensomme eller triste.

33 procent af de adspurgte fra 16-24 år siger, at bibellæsningen har hjulpet dem til at føle sig mindre ensomme.

Guds festdragt

Naomi Campbell, der er mor til to mindreårige børn, fortalte Bible Society, at hun under pandemien har fundet styrke fra især Esajas 61,3: ”…alle, som sørger i Zion, vil han give festdragt i stedet for sæk og aske, glæde i stedet for sorg, lovsang i stedet for tungsind”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der har været mange udfordringer i mit liv, men hele vejen har Gud givet os muligheden for at se hans godhed og kreativitet i vores liv. Det vers er blevet stående hos mig under nedlukningen. Det har været helt fantastisk.

”…alle, som sørger i Zion,
vil han give festdragt i stedet for sæk og aske,
glæde i stedet for sorg, lovsang i stedet for tungsind”.

Jeg har ikke kunnet kontrollere noget som helst under nedlukningen, og jeg vil helt have kontrollen. Jeg kan bedst lide, at tingene er pæne og organiserede.

Men dette vers lærer mig, at jeg må acceptere, at livet er rodet, sagde Naomi Campbell, der ikke må forveksles med skuespilleren af samme navn.

Bibellæsningen foregår både som studier af trykte bibler og via moderne teknologi. 23 % bruger således en bibellæser-app, og 30 % lytter til oplæsning af tekster.

Hver fjerde person i aldersgruppen 25-34 år oplyste, at de først var begyndt at læse i Bibelen under pandemien.