Israel har ikke pligt til at vaccinere palæstinensere – men gør det alligevel

I anledning af at Danmarks statsminister og Østrigs kansler har besøgt Israel for at aftale vaccinepolitik, beskyldes Israel for, at det sker på palæstinensernes bekostning. Men det er ikke tilfældet, fastslår en række kilder.

Israel er ifølge Genèvekonventionerne ikke forpligtet til at vaccinere palæstinenserne i de PLO-kontrollerede områder. Men Israel har allerede sørget for, at mange af dem er blevet vaccineret. Samtidig er nogle af de vacciner, som Abu Mazens styre har fået, givet videre til VIP-personer og kongelige i Jordan.

Tidligere ambassadør Alan Baker, der nu er forsker ved tænketanken Jerusalem Center for Public Affairs siger til nyhedsbureauet Arutz 7, at Israel ikke er forpligtet til at levere vacciner til palæstinenserne eller indbyggerne i Gaza.

– Genèvekonventionerne kan ikke anvendes i territorierne. Siden vi underskrev Oslo-aftalerne, er PLO det eneste legale regime, som opererer i territorierne, som er defineret i Oslo-aftalerne. Der er ingen forpligtelse, som kræver, at vi skal forsyne palæstina-araberne med vacciner, sagde Baker til Arutz 7.

– Vi har overgivet al magt for helse og medicin til palæstina-araberne. Der er ingen hold i påstanden om, at Israel er en besættelsesmagt. Fra det øjeblik vi overgav kontrollen til ”Den palæstinenske autoritet”, har det været deres ansvar. Ikke vort. Den eneste civile forpligtelse på helseområdet er samarbejde og udveksling af information. Det gør vi, sagde Baker.

Siden palæstinenserne bor nær Israel, er det vigtigt for israelerne at samarbejde med dem i Judæa og Samaria. Baker siger, at der foregår et sådant samarbejde. Han tror, at størstedelen af vaccinen i sidste ende vil komme fra Israel.

Siden underskrivelsen af Oslo-aftalerne er Israel ikke forpligtet til at blande sig i selvstyreområdernes sundhedspolitik, fastslår tænketanken Jerusalem Center for Public Affairs.

Israel vaccinerer

I et læserindlæg mod en lederartikel i den danske avis Politiken går Israels ambassadør i Danmark, Benny Dagan, stærkt imod avisens påstande om, at ingen palæstinensere er blevet vaccineret.

– Sandheden er, at palæstinensiske fanger på Vestbredden og Gaza allerede er blevet vaccineret, hvilket også inkluderer hundredvis af terrorister, som står bag drab af civile israelere. Titusinder af palæstinensere er vaccineret i den østlige del af Jerusalem, hvoraf de fleste ikke er israelske statsborgere.

Mere end 100.000 palæstinensere med arbejdstilladelse bliver vaccineret i de næste par dage med vacciner, som er købt af Israel, skriver Benny Dagan.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han påpeger i artiklen, at alt dette er et resultat af en aftale om samarbejde mellem Israel og de palæstinensiske selvstyreområder (PA).

– PA har selv valgt deres egen strategi, hvor man køber og får vacciner fra de store medicinalfirmaer og Rusland. Dette kommer i tillæg til de vacciner, som bliver leveret gennem det internationale Covax-program.

Tusinder af vacciner er allerede doneret og leveret af Israel til PAs helsesektor efter forespørgsel fra selvstyret, skriver ambassadøren.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vaccinerer samfundets top

Det israelske tv-netværk Kan har tidligere meddelt, at PA havde overført 200 vacciner med støtte fra Abu Mazen. Vaccinerne gik til kong Abdullah II’s kontor. Påstandene blev først afvist, men PA har nu bekræftet dem, skrev Arutz 7.

Sundhedsministeriet i de palæstinensiske selvstyreområder sagde, at de har fået 12.000 doser vacciner til Ramallah.

Der blev givet vacciner til medlemmer af PLO over 65 år, til regeringens ministre og sikkerhedspersonale i Muqata, som kommer i kontakt med Abu Mazen (Mahmoud Abbas), samt til sikkerhedstjenesten for regeringslederen Mohammad Shtayyeh.

Kan fortalte, at vacciner også er blevet givet til PLOs stationer i flere lande, medlemmer af det palæstinensiske fodboldhold, og hundrede studerende, som skulle til Israel. Ifølge meldingerne er 90 procent af vaccinerne gået til medicinsk personale.


Artiklen fortsætter efter annoncen:–Vaccineprocessen gennemføres inden for en ramme af venskabsrelationer og kontakter. Det er personlige interesser, som bliver prioriteret på bekostning af folkets interesser, skrev Palestinaian Media Watch i en rapport.

Kilden er Aman – Transparency Palestine, som kritiserer PA for uretfærdig og nepotistisk distribution af vaccinen mod Covid-19. De skriver videre, at ”favorisering dræber”.