Biden: Det var folkemord

Osmannerriget gennemførte med start den 24. april 1915 en systematisk etnisk udrensning med fordrivelse af de kristne armeniere. To år senere havde omkring 1,5 millioner af dem mistet livet.

– Hvert år på denne dag mindes vi dem, der døde under det armenske folkedrab under det osmanniske styre.

Det sagde USA’s præsident den 24. april, som er årsdagen for starten af massakren på de kristne armeniere i perioden 1915-1917. Joe Biden blev med sit ordvalg den første amerikanske præsident, der officielt har brugt betegnelsen folkemord, hvilket Tyrkiet i årevis har afvist af acceptere.

Også i slutningen af sin korte udtalelse på Armenian Remembrance Day gentog Biden det vigtige ord: ”Det amerikanske folk ærer alle de armeniere, som omkom i det folkemord, der startede i dag for 106 år siden”.

Jubel og protester

Med betegnelsen folkemord om massakren på armenierne har Biden indfriet et af sine valgløfter.

Udtalelsen vakte stor jubel i Armenien og blandt armenierne i andre lande. Samtidig har Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan helt som ventet protesteret kraftigt mod betegnelsen, som han ikke mener, der er historisk belæg for.

Folkemordet 1915-1917

Osmannerriget foretog i 1915-1917 en massedeportation af armeniere, som førte til, at omkring 1,5 mio. af dem mistede livet. Tyrkiet afviser, at der kan være tale om mere end ca. 400.000 omkomne og omtaler hændelserne som krigshandlinger.

Den amerikanske kongres vedtog en lignende anerkendelse i 2019, men det blev aldrig gjort officielt.

Derfor henvendte over 100 repræsentanter sig i forrige uge i et brev til præsident Biden for at bede ham rette op på ”den amerikanske regerings skamfulde tavshed om det historiske faktum om det armenske folkemord.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tavshed i Danmark?

Da USA’s kongres i 2019 anerkendte folkedrabet gennem en resolution, fordømte Tyrkiets udenrigsminister det som ”skammeligt”, mens præsident Erdogan truede med gengældelse i parlamentet, ifølge den tyrkiske tv-station A Haber.

Tyrkiets regering har reageret vredt, hver gang emnet har været bragt op af andre lande.

Der er bred enighed både blandt verdens historikere og i Dansk Institut for Internationale Studier om, hvad der skete i årene 1915-1918. I dag anerkender 32 lande det armenske folkedrab, skriver TV 2.dk.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Flere EU-lande har vedtaget resolutioner, der anerkender hændelserne som folkedrab. Men Danmark er ikke blandt dem.

Nu, hvor USA har taget skridtet og fordømt folkemordet, kræver Enhedslisten, at den danske regering følger trop. Af hensyn til Tyrkiets rolle i flygtningesituationen er der dog stor tøven blandt mange partier i denne sag.