Ny generalsekretær i Mission Øst

– Vi vil hjælpe lokalbefolkningen til at klare sig selv – både den enkelte og samfundet, siger Betina Gollander-Jensen. Foto: Ulrik Jantzen.

Betina Gollander-Jensen vil føre Mission Øst videre fra en ”familie-startup” til en effektiv hjælpeorganisation, der kan løfte hele lokalsamfund ud af nød og fattigdom.

”Vi vil hjælpe lokalbefolkningen til at klare sig selv – både den enkelte og samfundet”, siger den nye generalsekretær.

”Herhjemme har vi frivillige foreninger og organisationer, som påvirker og samarbejder med politikere og det offentlige. I mange lande eksisterer sådan et civilsamfund slet ikke. Hvis vi nogensinde skal se mennesker klare sig selv, så nytter det ikke kun at dele en pose ris eller en pose korn ud. For så har vi samme problem næste år eller måske allerede om et par måneder.”

Forstår de udsatte

Barndommen har sat sit præg og påvirker den opgave, hun nu skal løse:

”Jeg kommer fra en arbejderfamilie og mærkede fra første færd, hvad det vil sige at komme fra kår, hvor man ikke er bedre bemidlet. Den baggrund gør, at jeg kan forstå og sætte mig i deres sted, som er socialt udsatte,” fortæller hun.

Derfor rører det hende, når hun møder flygtninge og fordrevne ude i verden:

”Af og til, når jeg er ude og møde de mennesker, vi hjælper, kan jeg da stadig – selvom jeg har været 25 år i denne branche – have svært ved at holde tårerne tilbage,” fortæller hun.

Sidste gang det skete, var da hun i sin tidligere stilling besøgte en flygtningelejr på grænsen mellem Myanmar og Thailand, hvor flygtningene havde boet i årtier.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Jeg mødte en gruppe unge teenagere på mellem 15 og 17 år, som var vokset op i flygtningelejren. De havde ingen muligheder, kunne ikke komme ud af lejren, og slet ikke tage en uddannelse. Vi lavede ungdomsklubber, hvor de kunne spille og indspille musik.”

”De unge fortalte, hvor meget det betød for dem at have et sted at mødes. Og så begyndte de at spille musik.”

Forundret og taknemmelig

”Det rørte mig, at de unge mennesker, der havde så svære kår, alligevel formåede at få noget godt ud af det, se positivt på livet, og at vi faktisk hjalp dem til det.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Det rører mig allermest, at mennesket har en iboende styrke. Jeg bliver gang på gang forundret over de kræfter og de ressourcer, mennesker har. Man tænker: ”Nej, nu knækker de!” Men så ser man deres selvopholdelseskraft og bliver forundret og taknemmelig!”

Det lange, seje træk

Betina lægger vægt på samarbejdet med lokale organisationer ude i felten:

”Vi bliver nødt til at sikre, at næste år, når deres høst måske slår fejl, så er der nogle lokale organisationer, der har lært, hvordan man deler korn ud og forhindrer, at tørke og oversvømmelser får så katastrofale konsekvenser.

Og som næste år påvirker lokalpolitikerne til selv at uddele nødhjælp og vedtage den slags indsatser i deres love.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kvalitetsbistand til de mest udsatte

”Nu skal vi først og fremmest fokusere dér, hvor vi har en særlig niche: Vi er gode til at arbejde i områder med decideret konflikt og krig. Jeg tænker især på Afghanistan, Irak og Syrien. Vi hjælper mennesker under decideret væbnet konflikt.

Hvor er Mission Øst om 10 år?

”Da er vi blevet en organisation, der er kendt ude i verden for at levere rigtig god bistand i de sværest fremkommelige områder, både humanitært og i udvikling. Vi er en organisation, hvor der er meget kort mellem beslutning og handling, som gør, at vi altid leverer hjælp af højeste kvalitet,” fastslår Betine Gollander-Jensen

Betina Gollander-Jensen

• Uddannelse: Bachelor i retorik og dansk fra Københavns Universitet. Kandidat i internationale studier og socialvidenskab fra Roskilde Universitets Center.

• Erfaring: Udsendt af FN’s Flygtningeorganisation UNHCR i Sydafrika, Uganda og Sudan. Udstationeret for det danske udenrigsministerium som seniorrådgiver på den danske ambassade og i det kenyanske flygtningedepartement.

• Tidligere ansættelser: International chef i Caritas Danmark. Projektleder og flygtningekoordinator i Amnesty International. Programansvarlig i Dansk Flygtningehjælp. Programchef i Statens Serum Institut med ansvar for Østafrika.