27 års erfaring fra Tanzania skal nu bruges i Grønland

– Annoncen fra Sømandsmissionen gik i hjertet, siger Else Højvang.

Else Højvang

Else Højvang er ansat som sømandsmissionær i Ilulissat fra medio maj.

Hun plejede at pakke nederdele og luftige kjoler i kufferten, inden hun skulle rejse ud som missionær til Tanzania. Nu er flyveren og sindet vendt mod destinationen nord for Polarcirklen.

Luffer og lange bukser skal pakkes sammen med en god portion tålmodighed, erfaring og en lyst til at møde nye mennesker.

Else Højvang, som tidligere har været udsendt for Danmission til Tanzania i sammenlagt 27 år, kunne ikke få øjnene fra annoncen i Kristeligt Dagblad om jobbet som sømandsmissionær i Ilulissat. Stillingsannoncen gik i hjertet, og det opfatter hun som et kald. Hun har da også virkelig lyst til arbejdet.

Hun glæder sig til at møde en ny kultur og er nysgerrig efter at tale med folk. Intensionen er også at lære lidt grønlandsk: ”Jeg vil bruge tid på at finde ud af, hvad der er brug for.

Stikke en finger i jorden/sneen og lytte interesseret for at lære andre at kende. Finde ud af, hvad der er vigtigt for dem i deres liv. Jeg vil gerne vise viljen til at lære.”

Fremmedhedens nådegave

Med sig har hun også ”fremmedhedens nådegave”. Det vil sige muligheden for at se tingene udefra, identificere problemerne og sætte projekter i gang, der kan afhjælpe:

”Det handler om at kunne skære en skæv vinkel på nogle ting, fordi man kommer med en anden baggrund. Ofte kan det at tænke ud af boksen bidrage lokalt og give et fint samspil,” siger hun.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Jeg tror på, at Gud har en plan for, hvad jeg skal lave fremover. Jeg ved det bare ikke endnu”. Sådan sagde Else i 2017 i et afskedsinterview med Danmission.

Nu ved hun igen, hvad hun skal lave: Ilulissat venter. Her handler det om at snakke med sømænd, jollefiskere og fangere på havnen, tage på besøg i fængslet, arbejde med diakonale opgaver samt hjælpe på Sømandsmissionens morgenmadshotel Avannaa.

Hun er ansat på fuld tid med ansvar for sømandsmission i Ilulissat. At det oftest er mænd, hun skal arbejde iblandt, er okay for hende. Sådan var det tit i Tanzania.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Erfaren

Født i 1954 er Else en erfaren kvinde – kendt med diakoni og mission, elsker at sætte i gang, inspirere og lære fra sig. Hun kan lide dialogen med andre.

Else er oprindeligt uddannet lærer fra Skive Seminarium. Som 25-årig fik hun sit første job i FDF/FPF.

I 1985 blev hun ansat som højskolelærer med sy og design samt på kirke-ulandslinjen på Haslev Udvidede Højskole. Her var det blandt andet hendes ansvar at stå for elevernes tre måneders missionspraktik ude i verden. Fra 1987 tog hun til Tanzania første gang – til husholdningsskolen i Ntoma.

Siden har hun bl.a. været ansat som sognemedhjælper ved Holstebro Kirke, før hun igen tog tilbage til Afrika, hvorfra hun kom hjem i 2017.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I dag er hun bosat i Vridsted tæt på Skive, hvor hun er næstformand i Vridsted Menighedsråd, stiftsformand for Danmission, med i Nicolaj Tjenesten, underviser minikonfirmander mm.

”Vi er med i nogen tid, og så tager andre over,” siger hun om sin beslutning om at gå aktivt ind i arbejdslivet igen.

”Jeg har ikke mødt mange grønlændere endnu. Derfor opsøger jeg mennesker, der har boet og arbejdet i Grønland. Desuden læser jeg en del for at forberede mig.”