Biskop: Julekaos bør kulegraves

Biskop Henrik Stubkjær. Foto: Henrik Helms, Viborg Stift

Hvordan kunne det gå til, at julens gudstjenester blev aflyst i allersidste øjeblik? Det spørgsmål har biskopperne bedt Kirkeministeriet svare på, udtaler Viborg Stifts biskop, Henrik Stubkjær til Kristeligt Dagblad.

En læser af avisen efterlyste for nylig den ”udredning og væsentlige samtale med de implicerede parter”, som biskopperne havde lovet efter det kaotiske forløb, som i sidste øjeblik førte til aflysning af julens gudstjenester.

Kristeligt Dagblad har stillet spørgsmålet til Viborgs biskop, Henrik Stubkjær, som understreger, at der vil komme et efterspil. Men Kirkeministeriet har endnu ikke givet en tilfredsstillende redegørelse for forløbet.

Henrik Stubkjær fastholder dog, at skiftende meldinger fra sundhedsmyndighederne før jul fik biskopperne til bede kirkerne aflyse gudstjenesterne i sidste øjeblik, fordi de nye krav ikke kunne nå at blive implementeret.

Biskopperne har ifølge Henrik Stubkjær spurgt Kirkeministeriet, hvad der førte til revision af retningslinjerne mellem den 21. og den 23. december, selv om risikovurderingen fra Seruminstituttet var uændret.

Forløbet fra den 21.-23. december

Mandag den 21. december: Efter flere ugers offentlig debat, mens kirkeansatte og menighedsråd forberedte sig på at gennemføre flere julegudstjenester end tidligere for at kunne overholde alle anbefalinger om afstand mm., kom der den 21. december opdaterede retningslinjer fra Kirkeministeriet.

Her forlød det, at gudstjenesterne højst måtte vare 45-50 minutter.

To dage senere, Lillejuleaften, udtalte direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, på et pressemøde, at gudstjenesterne højst burde vare 30 minutter og foregå uden sang. Baggrunden for denne anbefaling var, at der var fundet en ny og muligvis mere smitsom britisk coronavariant.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dette havde dog endnu ikke ført til ændringer i den generelle risikovurdering fra Statens Serum Institut.

Samme dag udsendte biskopperne, Provsteforeningen, Præsteforeningen og Landsforeningen af Menighedsråd en anbefaling til at aflyse alle gudstjenester til og med søndag den 3. januar.

Samme aften bakkede kirkeminister Joy Mogensen anbefalingen op med et opslag på Facebook, skriver Kristeligt Dagblad.


Artiklen fortsætter efter annoncen: