Hvordan slipper du bekymringerne?

Max Lucado giver vejledning og gode råd til at overvinde bekymringerne i vores liv.

”Bekymringer er en meteorregn af hvad-nu-hvis’er?” s.16

Max Lucados bog ”Vær ikke bekymrede for noget – at finde ro i en kaotisk verden” tager fat om et emne, som aldrig bliver uaktuelt, desværre. Uanset at opfordringen til at slippe bekymringerne lyder igen og igen, både i gammeltestamentlige og nytestamentlige skrifter, så er det, som om bekymringer klæber til den menneskelige eksistens.

Vi bekymrer os over en fortid, med fejltrin og andet, som truer med at indhente os. Vi bekymrer os over en fremtid, hvor risici og fare kan ramme os i alle aspekter af livet lige fra arbejde til helbred. Og det berømte carpe diem – grib dagen (eller ordret pluk dagen) – er lettere sagt end gjort.

En guide til at slippe bekymringerne

Men Lucado giver ikke blot en række velvalgte forklaringer og eksempler på, hvordan og hvorfor bekymring ofte tager kvælertag om vores liv, han giver også et modsvar til bekymringens magt.

Max Lucado er forfatter til en lang række bøger, hvoraf mange er oversat til dansk. Den amerikanske forfatter tjener også som præst i Oak Hills Church i San Antonio, Texas.

Med udgangspunkt i Filipperbrevets kapitel 4, giver han en guide til at slippe bekymringerne, eller gøre sig fri af bekymringens kvælertag:

Glæd jer altid i Herren! Jeg siger atter: Glæd jer! Lad jeres mildhed blive kendt af alle mennesker. Herren er nær. Vær ikke bekymrede for noget, men bring i alle forhold jeres ønsker frem for Gud i bøn og påkaldelse med tak. Og Guds fred, som overgår al forstand, vil bevare jeres hjerter og tanker i Kristus Jesus.

I øvrigt, brødre, alt, hvad der er sandt, hvad der er ædelt, hvad der er ret, hvad der er rent, hvad der er værd at elske, hvad der er værd at tale godt om, kort sagt: det gode og det rosværdige, det skal I lægge jer på sinde.

Hvad I har lært og taget imod og hørt og set hos mig, det skal I gøre. Og fredens Gud vil være med jer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mange pointer og gribende fortællinger

Det fører for vidt her at nævne alle de pointer og gribende fortællinger, som Lucado udleder af og knytter til versene, men bogen efterlader et stærkt indtryk, og giver, som nævnt, helt praktiske råd og perspektiver, som hjælper, når bekymringen banker på hjertets dør.

Et væsentligt budskab skal dog nævnes. Lucado fokuserer på Kristus, og det at være i ham, som det bærende princip. Det er teologisk set ikke nogen stor åbenbaring, men har en afgørende betydning.

Hvis vi for alvor tror på, at vi er podet på ham, som grenene på vintræet, så er det at lykkes/ mislykkes helt grundlæggende ikke vores ansvar. Sagt på en anden måde, hvis jeg tror på en almægtig og omsorgsfuld Gud, som elsker mig som sit barn, så er der intet i dette univers, der for alvor giver mig grund til bekymring.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg kan leve hver dag uden at frygte fortiden, for den er under Guds nåde, og uden at bekymre mig om fremtiden, for den tilhører også Gud.

Vi har brug for bøger, der minder os om Guds svar på livets udfordringer. Og Lucados bog er helt klart et eksempel på dette.

Ydermere har hvert kapitel et afsnit i tilknytning med ”spørgsmål til eftertanke”, sådan at det også kan bruges i små grupper eller til individuel refleksion.

Dermed kan man tage bogen frem og minde sig selv om, hvordan man slipper fri af sine bekymringer, når de nu igen – for hvem ved hvilken gang – tårner sig op og truer med at kvæle livsglæden og frimodigheden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Max Lucado: Vær ikke bekymrede for noget
240 sider. 199,95 kr. Lohse