Kirke i Tyrkiet angrebet og vandaliseret

Sidste år blev forældrene til præsten i Mehre bortført. Hans mor blev fundet dræbt, mens faderens skæbne stadig er ukendt.

Simoni Diril og Hurmuz Diril blev bortført sidste år. Familien blev evakueret fra Mehre i 1992, men var vendt tilbage i 2010 for at styrke landsbyens kristne identitet.

En kirke i det sydøstlige Tyrkiet er blevet angrebet og inventaret smadret. Forældrene til den katolske kaldæiske præst i kirken blev bortført sidste år, skriver International Christian Concern.

Ukendte gerningsmænd ødelagde kors, billeder af Jesus, relikvier og rosenkranse i kirken Marta Shimoni Church i i landsbyen Mehre i Sirnak-provincen. Kirken er bygget ind i klippen, og vandaliseringen er derfor primært sket inde i kirkerummet, skriver Christian Post.

Forældre bortført

Kirkens præst, Fader Adday Ramzi Diril, har gjort tjeneste blandt tusinder af irakiske flygtninge i Tyrkiet.

Nu kædes angrebet på kirken sammen med bortførelsen af præstens forældre sidste år, og de pårørende konkluderer, at nogen må være meget imod det arbejde, der foregår ud fra kirken.

Sidste år i januar blev Simoni Diril og hendes mand, Hurmuz Diril, bortført fra landsbyen, angiveligt af en kurdisk milits.

Den 20. marts 2020 fandt sønnen sin mors hovede og kroppen i en flod. Faderen er aldrig blevet fundet, og regeringen har ikke fundet gerningsmændene.

Frygt for nye angreb

Diril-familiens advokat, Orhan Kemal Cengiz, har talt med ICC om angrebet på kirken. Han mener, at den henlagte sag om bortførelsen af Diril-parret har givet angriberne mod til at fortsætte.

– Min hovedprioritet lige nu er at få anklageren til at starte en retssag mod de skyldige i bortførelsen af Diril-parret, som endte med mordet på Fru Diril, sagde advokaten. Samtidig erkendte han, at hans hidtidige forsøg på blandt andet at få anklageren til at tage sagen op ud fra en ny vinkel ikke har ført til noget.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Jeg tror, der er en stærk korrelation mellem den manglende anklage i den første sag og det nylige angreb mod kirken i den by, hvor Diril-parret forsvandt.Statsanklagerens afvisning af at bringe en formel anklage mod de skyldige gør bare dem og deres bagland mere modige,” fastslog advokaten.

Tradition for forfølgelser

Sirnak-provincen grænser op til både Irak og Syrien. Landsbyen Mehre er historisk set en assyrisk kristen landsby, der ofte har lidt under konflikterne i området. Landsbyen blev evakueret i 1989 og 1992 på grund af konflikter mellem PKK og den tyrkiske hær.

ICC har tidligere udtalt, at medlemmer af PKK (Kurdistans Arbejderparti) stod bag bortførelsen.
Tyrkiet har en lang historie med forfølgelser af kristne, og regeringen afviser stadig at anerkende Osmannerrigets forfølgelse af armenierne i 1915-17 som folkedrab.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge egne statistikker er 99% af tyrkerne muslimer. Selv om landet på papiret har trosfrihed, er det svært at praktisere andre religioner i landet, og kristne og jøder oplever ofte diskrimination og direkte angreb. Præsidenten, Recep Tayyip Erdogan, har også omdannet flere kirker, blandt andre katedralen Hagia Sophia, til moskéer, skriver CP.