1500 kristne dræbt siden januar 2021

Landet har direkte kurs mod folkemord på kristne, vurderer iagttagere.

Nigeria har direkte kurs mod folkemord på kristne, vurderer rapporter fra både nationale og internationale organisationer. Her ses forsiden på USCIRF’s 2021-rapport.

Alene i de første fire måneder af 2021 har radikale islamister dræbt over 1.470 kristne og bortført 2.200 i Nigeria.

Det fremgår af en rapport fra den nigerianske borgerrettighedsgruppe Intersociety Rule of Law, skriver Christian Post.

Ifølge rapporten blev over halvdelen af drabene udført af muslimske fulani-hyrder.

Højeste antal siden 2014

Antallet af dræbte kristne i Nigeria i årets første fire måneder er det højeste siden 2014 og overgår antallet for hele 2019, hedder det i rapporten.

De fleste af drabene fandt sted i delstaten Northwestern Kaduna, hvor 300 blev dræbt. Undersøgelsen af de mange drab i de overvejende kristne områder har varet flere uger, oplyser IRL.

I delstaten Benue blev 200 kristne myrdet, mens delstaten Plateau har registreret 90 dræbte kristne, oplyser kriminologen Emeka Umeagbalasi, som er leder af Intersociety.

I den nordlige del af landet har den muslimsk-kontrollerede nigerianske hær dræbt mindst 120 kristne i delstaterne Benue, Akwa Ibom, Anambra, Imo, Abia and Ebonyi.

Leah Sharibu var en af 110 piger, der i februar 2018 blev kidnappet af terrorgruppen Boko Haram fra deres skole i Dapchi i Yobe State, i den nordøstlige del af Nigeria. Som den eneste af pigerne er Leah stadig tilbageholdt, angiveligt fordi hun ikke vil konvertere til islam.

Arnested for Jihad

Der har været flest bortførelser i delstaten Kaduna, hvor 800 af de 2.200 bortførte kristne var bosat. Af disse 800 kristne var de 600 fra oprindelig kristen baggrund, “inklusive dem, der blev bortført fra muslimsk-dominerede områder i Birnin-Gwari, Igabi og Giwa.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:I delstaten Niger blev 300 kristne bortført.

Gennem interviews og brug af åbne kilder har IRL kunnet konkludere, at ”220 af de kristne sandsynligvis er døde eller blevet dræbt af deres bortførere”.

“Dette repræsenterer 10% af de 2.200 bortførte kristne i landet, især kristne rejsende og landbefolkningen. Blandt dem er mandlige og yngre kvindelige farmere, som er blevet voldtaget til døde eller dræbt efter voldtægt,” forklares det i rapporten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:IRL’s data bygger på det, der anses som pålidelige lokale og udenlandske nyhedsrapporter, regerings-opgørelser, rapporter fra internationale menneskerettighedsgrupper og øjenvidneberetninger.

Nigeria er så frygtelig hærget, at landet stadig er ”det mest kristen-dræbende land”, ”det farligste sted at være kristen” og ”Afrikas nyeste arnested for islamisk jihad og religiøs intolerance”, hedder det i rapporten.

Regeringen bortforklarer

Rapporten bemærker, at Nigerias regering fejlagtigt oplyser, at en stor del af forbrydelserne skyldes sammenstød mellem ”hyrder og bønder”- og dermed ikke har religiøse motiver.

Nigerias føderale regering og regeringerne i de berørte delstater “har gjort adskillige bevidste forsøg på at dække over de grufulde massakrer på kristne i Nigeria.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Angrebene betegnes nemlig fejlagtigt som ”sammenstød mellem hyrder og bønder”, ”angreb foretaget af banditter”, eller ”drab, der rammer muslimer og kristne”, konkluderes det i rapporten.

Gør kristnes liv ubærligt

IRL beskriver den generelle undertrykkelse, som kristne oplever i den nordlige del af landet:

“Bortset fra drab, lemlæstelser og bortførelser, som foretages af … jihad-grupper, gør regeringer og lokale institutioner i de muslimsk kontrollerede nordlige delstater også livet ubærligt for folk i de oprindeligt kristne områder.

Disse inkluderer Katsina State, hvor mindreårige kristne piger tvangsgiftes til muslimske mænd og konverteres til islam”.

Frygt for folkemord

Den årlige rapport The Global Terrorism Index placerer Nigeria på tredjepladsen blandt de lande, der er mest ramt af terrorisme. Ialt har der været over 22.000 dødsfald som resultat af terrorhandlinger i perioden 2001-2019.

Den seneste rapport fra den amerikanske Commission on International and Religious Freedom advarer om, at Nigeria vil ”bevæge sig ufravigeligt hen imod et folkemord på kristne”, hvis der ikke bliver grebet ind.

Nigeria var det første ”demokratiske” land, der blev tilføjet på USA’s udenrigsministerieums liste over lande, der vækker særlig bekymring. Kommissionens rapport begrunder det med Nigerias tolerance over for ”systematiske, fortsatte og chokerende krænkelser af religionsfriheden”.

Folk lever i frygt

Ifølge avisen Christian Today har Open Doors’ senioranalytiker i Subsaharisk Afrika, Illia Djadi, for nylig udtalt, at kristne i hele Nigeria lever i frygt for at blive angrebet eller bortført.

Folk er ikke længere i sikkerhed i Nigeria. Man risikerer livet bare ved at rejse, siger han.

”Folk i hele Nigeria rejser med frygten for at blive kidnappet eller angrebet. De går i seng med frygten for at blive kidnappet eller angrebet. De går i kirke med frygten for at blive kidnappet eller angrebet,” fastslog Illia Djadi.