Dræbt af raket nær Gaza – Israel slår hårdt tilbage

Udfordringens korrespondent sendte denne situationsrapport om aftenen den 12. maj 2021.

Sergent Omar Tabib blev dræbt på grænsen til Gaza den 12. maj. Foto: IDF

Den israelske sergent Omer Tabib (21) blev dræbt, da Islamisk Jihad skød en panserværnsraket mod hans militære køretøj nær grænsen til Gaza onsdag den 12. maj.

Bare sekunder senere skød terroristerne i Gaza granater mod bilen for at forhindre, at medicinsk personel kom til undsætning for at hjælpe de sårede.

– Dette var en alvorlig sag. Vi nåede frem til de sårede, mens alarmen gik. I baggrunden var der skyderi. Vi gik i dækning, mens vi behandlede dem, som var såret af eksplosionen og havde sår fra splinterne, sagde en læge i Magen David Adom til Arutz 7.

Angreb i Gaza

Ifølge meldingerne ved 21-tiden onsdag aften var seks israelere dræbt. I Gaza var angivelig 53 dræbt. Israel har likvideret flere centrale terrorledere i Gaza.

Der var lovet store angreb onsdag aften fra Gaza, men da klokken var 22, var de endnu ikke kommet. Amir Tzarfati i Behold Israel sagde onsdag aften, at dette kan betyde, at terroristerne i Gaza allerede har mistet noget af evnen til store angreb.

Onsdag blev der skudt 180 raketter fra Gaza mod Israel. Fra mandag aften til onsdag aften blev det skudt 1.200 raketter mod civile israelere, meddelte udenrigsministeriet i Jerusalem.

Hårde angreb

Kampene har ikke været så hårde siden 2014, skrev Haaretz. Israel optrappede sin militære tilstedeværelse langs grænsen til Gaza og gennemførte flere hundrede flyangreb. Også israelsk artilleri angreb mål i Gaza.

Jerusalem Post skrev, at flere terror-militære ledere i Gaza blev likvideret i et samarbejde mellem forsvaret og Shin Bet, som er Israels sikkerhedstjeneste. Lederne havde et nært samarbejde med Mohammed Deif, som styrer Hamas’ militære afdeling.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De dræbte ledere var Bassem Issa og Jamaa Tahla, som stod for raketstyringer. Også Gamal Zabda, som var i raket-enheden, blev dræbt. Ingeniør Khazem Khatib blev også likvideret. Også 13 andre Hamas-medlemmer, som var knyttet til våbenproduktion, blev dræbt.

Hamas ønskede ifølge ubekræftede meldinger en våbenhvile, men Israel ønsker en afslutning på angrebene fra Gaza og vil sikkert forsøge at ødelægge mest muligt af modstandernes våben og militære infrastruktur.

Israel ødelagde en 14-etagers husblok, der indeholdt Hamas’ militære efterretningsvæsen. Foto: IDF

Sprænger terrorhus

En stor blok på 14 etager blev bombet af Israel onsdag aften. I højhuset havde Hamas sine militære efterretningskontorer for taktisk militær information.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israelske jagerfly ødelagde tidligere på dagen al-Shourouk-blokken med ti etager. Dette var den tredje blok, som blev ramt med raketter.

Israel angriber bygninger og infrastruktur, som huser terrorledere i Hamas. I nogle tilfælde bliver folk ringet op og bedt om at evakuere, før angrebet kommer. I al-Shourouk-blokken «bankede» Israels forsvar på taget. Det sker med en raket uden sprængstof, for at varsle folk om at evakuere.

Næste bombe tager blokken. Nede i kælderen kan der være en operationscentral eller et skjulested for Hamas.

Flere huse, som fx politistationer, indeholder store våbenlagre. Når de bliver ramt af israelske raketter, kommer der en voldsom eksplosion, når Hamas’ våben går i luften.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Oprør og udgangsforbud

Angreb i Givatayim. Foto: Israelsk politi, Twitter

Onsdag blev en jødisk mand i Akko næsten slået til døde af arabere. De kastede også sten mod politiet. I Tiberias var der et jødisk oprør mod araberne.

Tirsdag eftermiddag startede voldsomme arabiske optøjer i byen Lod, som har en blandet befolkning af jøder og arabere. Jerusalem Post skrev om lugten af udbrændte huse, knuste vinduer, samt brændte sikkerhedsposter og affaldsdynger.

Det gik hårdt ud over bibelskolen Maoz Yeshiva, der var en ruin efter oprøret. Ifølge rapporten blev der kastet sten og brandbomber. Biler blev angrebet. Araberne gik mod den jødiske bydel Nof Naveh.

Den israelske religiøse avis Hamodia skrev, at en israelsk- arabisk pøbel skændede en Tora-rulle, angivelig for at vise solidaritet med Hamas. Oprørerne fór gennem gaderne og spredte ødelæggelse.

Avisen skrev, at en oprører (Musa Hasuna, 25) blev dræbt af en jødisk mand i Lod, som frygtede for sit liv. Politiet kom heller ikke til gerningsstedet, selv om de var blevet tilkaldt.

Israels præsident fordømte pogromen og oprøret blandt araberne. Han kritiserede også, at arabiske ledere forholdt sig tavse til det.

I verdensorganisationen for synagoger var man chokerede over de skader, som oprørerne påførte en synagoge. De bad politiet om at beskytte synagogerne. En af dem blev sat i brand.

Der var angreb på offentlige bygninger og museer. Affaldscontainere blev sat i brand. Også israelske flag blev brændt i Lod.

– Dette var en trist morgen for os alle i Lod, sagde ordfører Yair Revivo. 70 års sameksistens blev trampet på af araberne i pogromer, vandalisme og angreb mod regeringssymboler.

Tirsdag blev 500 mand fra grænsepolitiet sendt ind i Lod. Der var også udgangsforbud.

Onsdag var der også oprør andre steder i Israel. Statsminister Benjamin Netanyahu ville indsætte soldater imod oprørerne, men forsvarsminister Benny Gantz var imod det.

Sikkerhedskabinettet vedtog sent onsdag aften at optrappe aktionerne i Gaza.