Englands ’Harald Blåtand’ gjorde 10.000 briter kristne

Dronning Bertha var kristen, men Ethelbert var hedning. Han valgte af frygt for magi at høre på pavens udsending udendørs, mens han sad under et egetræ.

Odin-tilbederen Kong Ethelbert af Kent blev omvendt af den senere ærkebiskop Augustin af Canterbury og døbt den 2. juni 597.

I 2016 kunne katolikkerne i Ramsgate markere 1400-året for Kong Ethelberts (også kaldet Æthelbert, Aethelberht eller Aethelbert) død. Kongens omvendelse til kristendommen skete dog 19 år tidligere.

Augustin af Canterbury (død 605) prædikede evangeliet for Ethelbert og blev den første ærkebiskop af Canterbury.

Inspirerede 10.000 til dåb

Kong Ethelbert eller Sankt Ethelbert af Kent blev født omkring 552 og voksede op i en hedensk familie som søn af Eormenric. Han regerede fra omkring 589 til sin død i 616.

Ethelbert blev gift med den frankiske prinsesse Bertha, som var kristen. Selv fastholdt han en tid sin Odin-tilbedelse, men han tog godt imod Englands apostel Augustin, da denne kom til Kent.

Augustin landede på Isle of Thanet i det østlige Kent i 597. Kort derefter konverterede Ethelbert til kristendommen, og efter hans dåb, den 2. juni 597, valgte 10.000 af hans landsmænd også at lade sig døbe. Ifølge kilder skete der flere mirakuløse helbredelser samtidig.

Selv om han omdannede et tidligere hedensk tempel til kirken St. Pancras (Canterbury), prøvede han dog ikke aktivt at gøre sine undersåtter kristne, skriver Catholic Encyclopedia.

Ethelberts historie blev først beskrevet af munken Bede i det ottende århundrede. Bede omtaler Ethelbert som ”bretwalda” eller hersker over Britannien, og som den første engelske konge, der konverterede til kristendommen.

Englands apostel

Måske har Bertha haft indflydelse på pavens beslutning om at sende Augustin som missionær fra Rom.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ethelbert blev gift med den frankiske prinsesse Bertha, som var kristen.
Selv fastholdt han en tid sin Odin-tilbedelse, men han tog godt imod Englands apostel Augustin, da denne i 597 ankom til Kent.

Man ved med sikkerhed, at pave Gregoris den Store (590-604) udsendte benediktinermunk og prior Augustin som leder for en gruppe ”brødre” fra klostret Sankt Andrea i Rom til England. Da munkene ankom til det østlige Kent, fik de meget mod forvetning en god modtagelse af kongen.

I Canterbury i England kan man foran porten til St. Augustine’s Abbey se statuer af Kong Ethelbert og Dronning Bertha.

Canterbury

Kort derefter konverterede Ethelbert så til kristendommen og blev døbt. Han lod munkene få et jordområde ved Canterbury, så de kunne opføre et kloster og en kirke.

Senere blev klosterkirken Englands første stift, og Augustin blev udpeget som den første ærkebiskop af Canterbury.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Både Bertha og Ethelbert blev senere betragtet som helgener for deres rolle i etableringen af ​​kristendommen blandt angelsakserne.