Kristne frikendt for blasfemi efter 7 år på dødsgangen

Dødsdommen faldt i Pakistan og blev appelleret uden held - indtil EU-Parlamentet greb ind.

Ægteparret Emmanuel og Kausar har haft samme advokat som Asia Bibi, men det var en resolution fra EU-Parlamentet, der fik regeringen i Pakistan til at gribe ind for at få omstødt dødsdommen fra 2014.

Sidste torsdag frikendte højesteret i Lahore et kristent ægtepar, der tidligere var dømt til døden for blasfemi mod islam.

Det har parrets advokat oplyst til Morning Star News.

Under appelsagen afviste dommerne Shahbaz Ali Rizvi og Tariq Saleem Sheikh dødsdommen over parret og frikendte Shagufta Kausar, 52, og hendes mand, Shafqat Emmanuel (49) med henvisning til ”falske vidneudsagn fra anklagerens vidner”, oplyste advokat Saif Ul Malook.

Saif Ul Malook blev kendt som den advokat, der fik frigivet den kristne kvinde Asia Bibi (billedet) i 2018.

Ægteparret blev dødsdømt for syv år siden i en sag, der medførte international fordømmelse af Pakistans blasfemilov.

Internationalt pres

At højesteret i Lahore (LHC) endelig tog sagen op, kom bag på advokaten.

”Det kom som en overraskelse for mig, fordi LHC har forhalet høringen i over seks år med det ene påskud efter det andet,” sagde Malook til Morning Star News. “Jeg tror, at høringen blev fremskyndet på grund af internationalt pres på Pakistans regering.
Især en resolution fra EU Parlamentet i april opfordrede til revidering af Pakistans GSP+ status (præferencestaus i forhold til EU. red) på grund af den ”alarmerende” stigning i antallet af blasfemisager i landet,” påpeger advokaten.

Med støtte fra Stefanusalliansen og dennes pakistanske partner, Human Friends Organization, har advokat Saif ul-Malook kæmpet for ægteparrets frifindelse. Her ses advokaten under et besøg i Norge i 2019. Foto: Ingunn Marie Ruud, KPK

EU-Parlamentet

EU-resolutionen udtrykte særlig bekymring for Kausar og Emmanuels sag med ordene: “Bevismaterialet, som førte til domfældelse af parret, kan opfattes som stærkt mangelfuldt.”

Ægteparret havde angiveligt haft et skænderi med anklageren kort før sigtelsen. EU-resolutionen, hvor 662 stemte for, tre imod og 26 undlod at stemme, fastslår også, at parrets appelsag er blevet ”udskudt adskillige gange”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Frifindelsen er ifølge LHC begrundet med, at anklageren handlede i ond tro, og at parret var blevet tortureret til at bekende den påståede blasfemi, forklarer advokaten.

Sagen fra 2014

Indtil videre befinder Kausar sig stadig i kvindefængslet i Multan, mens Emmanuel opholder sig i Central Jail Faisalabad.

Parret blev i 2014 dømt for at have sendt blasfemiske sms’er om islam og Muhammed til den lokale imam. Kausar, der er mor til fire børn, gjorde dengang rent på en missionsskole i Gojra.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hendes mand er lammet fra livet og ned og kan ikke arbejde.
Både anklager for krænkelser af Koranen og islams profet kan medføre dødsstraf i Pakistan.

Asia Bibis advokat

Saif Ul Malook blev kendt som den advokat, der fik frigivet den kristne kvinde Asia Bibi i 2018. Han fortæller, at højesteretsdommerne modstod forsøg på intimidering fra gruppen Khatam-e-Nabuwwat Lawyers Forum, der støttede anklageren.

“Muligvis vil ”Forum”, som ledes af advokat Ghulam Mustafa Chaudhry, appellere højesteretsdommen, men jeg tror ikke, det vil lykkes på grund af det svage grundlag,” sagde Malook. Han tilføjede, at frifindelsen af det kristne ægtepar endnu engang har understreget, at mange uskyldige dømmes for blasfemi på grund af uvenskab med sagsøger.

Behov for asyl

Ligesom Asia Bibi vil ægteparret efter frigivelsen være nødt til at søge asyl i udlandet, fordi de er i fare i Pakistan.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En kilde i regeringen har fortalt Morning Star News, at sikkerhedstjenester nu skal sørge for beskyttelse af ægteparret og deres advokat.

“Sagen bliver overvåget direkte af regeringen, efter at det blev taget op i EU-resolutionen. Den fremskyndede høring af appelsagen skyldtes også regeringens intervention,” fortalte kilden, som påberåbte sig anonymitet.

Ødelagte liv

Både kirkeledere og menneskerettighedsgrupper påpeger, at blasfemianklager ikke kun bliver brugt for at ramme personlige fjender, men også religiøse minoriteter i Pakistan.
Biskop Azad Marshall fra Church of Pakistan glæder sig over frifindelsen, men begræder familiens skæbne.

“Det er glædeligt, at retten nu har dømt retfærdigt efter otte år, men vore hjerter græder over en fattig families lidelser i alle disse år,” sagde han til Morning Star News. “Denne grusomhed i religionens navn må stoppe nu.”

Pakistan har en femteplads på Open Doors 2021 Verdensrangliste over de 50 lande, hvor det er værst at være kristen.