Regering holdes sammen af had mod Netanyahu

Yair Lapid (Yesh Atid), Naftali Benett (Yamina) og Mansour Abbas (Ra’am) underskrev sent onsdag den 2. maj 2021 en regeringserklæring. Foto: Ra’am

Partier fra højre til venstre i israelsk politik er gået sammen i en koalition for at fælde Benjamin Netanyahu, som har ledet Israel siden 2009. Sent onsdag aften den 3. juni meddelte Yair Lapid fra partiet Yesh Atid til Israels fratrædende præsident Reuven Rivlin, at de var klar til at danne regering med et flertal på 61 af 120 pladser i nationalforsamlingen Knesset.

I den nye regering skal der for første gang i Israels historie sidde et arabisk islamistisk parti.

Partilederen, Mansour Abbas fra Ra’am-partiet, er leder for den sydlige afdeling af Den islamiske bevægelse i Israel, en gren af Det muslimske broderskab i Egypten. Ra’am vil have en palæstina-arabisk stat med Jerusalem som hovedstad og opløse jødiske bosættelser i Judæa og Samaria, fremgår det af en artikel af Alex Grobman Arutz 7.

En ny samlingsregering vil endvidere bestå af politikere, som er imod ultraortodokse jøder, men for samkønnede ægteskaber, legalisering af narkotika og en tostatsløsning.

Kronet som konge

Den, som sikrer flertallet for en sådan samlingsregering, er højre- og nybyggerpolitikeren Naftali Bennett, som også bruger kalot. Jerusalem Post skrev, at han siden barndommen har ønsket at blive Israels statsminister.

Benjamin Netanyahu eller Yair Lapid. Det var et af spørgsmålene under valgkampen. Nu har Lapid forsøgt at danne ny regering i Israel efter 12 år med Netanyahu. Arkivfoto: Vidar Norberg

Nu har oppositionsleder Yair Lapid givet Naftali Bennett og hans højreparti Yemina tilbud om at blive statsminister i to år som belønning for at gå over til venstresiden i israelsk politik.

Partimedlem i Yemina og kibbutznik Amichai Chikli mener, at Bennett bryder sine valgløfter.

Chikli er derfor gået ud af partiet og har mindet folk om det løfte, som Bennett gav vælgerne en uge før valget.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Dette er mine principper for den næste regering. Lapid vil ikke blive statsminister. Jeg er højresidens mand, ligesom majoriteten af vælgerne. Den næste regering, som oprettes, vil blive en højreorienteret regering. Vi vil etablere en højreorienteret regering, sagde Bennett.

– Jeg vil ikke være statsminister med under ti mandater. Det er ikke moralsk, og det er ikke demokratisk, sagde Bennett, som nu har seks pladser i Knesset, efter at Amichai Chikli gik ud af partiet i protest mod løftebruddet.

– Der har aldrig været magen til frækhed. Små børn med fem–seks pladser, som vil være statsminister, sagde leder i det ultraortodokse Shas-parti Arye Deri til Jerusalem Post om Naftali Bennett.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Naftali Bennett og Ayelet Shaked sagde gentagne gange under valget, at de aldrig ville krone Yair Lapid som statsminister. De ville aldrig sidde sammen med venstrepartiet Meretz og ikke støtte Ra’am.

Ville Yamina have fået syv pladser, hvis vælgerne vidste, at de gjorde det modsatte? Hvis svaret er nej, så er dette det største valgtyveri, man har set, tweetede journalisten Kalman Libskind.

Moshe Gafni fra det ultraortodokse Partiet for Tora og Jødedom sagde, at de løj, da de hævdede, at «Landet er det vigtigste», for nu viser det sig, at Bibi Netanyahu er det vigtigste.

Ya’akov Litzman fra Partiet for Tora og Jødedom sagde, at det er en stor vanære, når Naftali Bennett og næstleder Ayelet Shaked vil give ”den store formidler af had mod religion” stillingen som finansminister. Han er en eksistentiel trussel mod den verden, som følger Moseloven.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Litzman hentydede til den antireligiøse russer Avigdor Liberman fra partiet Yisrael Beiteinu, som bliver finansminister og kan mindske støtten til de mange rabbinerskoler.

Hader Netanyahu

Den anden politiker, som støtter venstreregeringen, er højrepolitikeren Gideon Sa’ar fra partiet Nyt Håb. Han forsøgte at fælde Netanyahu fra Likud-partiet, men tabte stort. Sa’ar startede sit eget parti. Hans vigtigste politiske mål er at komme af med Netanyahu.

Israels forsvarsminister Benny Gantz fra Blåt og Hvidt stoler heller ikke på Benjamin Netanyahu.

Han var tidligere sammen med Netanyahu som alternativ statsminister, men regeringen sprængtes, før han blev statsminister. Gantz vil derfor ikke være med i en højreregering ledet af Netanyahu.

Arbejderpartiet har aldrig stolet på Netanyahu og har som mål at komme af med ham.

I uge efter uge under coronapandemien har anarkister, homofile og venstreaktivister skreget, trommet og tudet uden for statsministerens residens med krav om, at Netanyahu bør gå af, fordi han er anklaget for korruption. Demonstrationerne har fået stor dækning i medierne, som kalder Netanyahu ”kriminalminister”.

–Yemina gav kriminalministerbevægelsen sejren, skrev Amichai Chikli.

Shmuel Sackett tog til genmæle mod dem, som kalder sig «Lejr for forandring», altså dem, som vil fjerne Netanyahu.

– I stedet for Lejren for forandring vil jeg hellere kalde dem en lejr for had, skrev Sackett.
En anden kommentator kårede Yair Lapid i Yesh Atid som vinderen i denne kamp for at få fjernet Benjamin Netanyahu.