Stil dig og det du har til rådighed

Jenis av Rana er færøsk læge og politiker fra det kristne parti Miðflokkurin. Efter lagtingsvalget 2019 blev han udpeget som udenrigs-, undervisnings- og kulturminister. Han er medlem af World Christian Doctors Network (WCDN) og har også haft tillidsposter i den færøske lægeforening. Han er også prædikant og var tidligere aktiv i den kristne radiostation Lindin. ”Jeg er så utrolig taknemmelig for Udfordringen, som jeg læser hver uge – og som jeg trofast har læst, siden jeg i 1974 købte det første eksemplar. Det var året, da jeg startede mit lægestudie i Århus,” fortæller Jenis, der er gift med Anna og har tre sønner og syv børnebørn.

Jeg synes, vi skal lade os inspirere af ”Kvinden fra Sjunem”, som der fortælles om i 2. Kongebog kap. 8.

Hun og hendes mand var velstående, gudfrygtige, og de havde åbnet deres hjem for fremmede, fremgår det.

Engang havde de gæster. Kvinden havde lagt mærke til, at en af deres gæster vistnok var en hellig profet, og hun foreslog sin mand, at ”indrette et lille gæsteværelse til profeten oppe på taget og sætte en seng, et bord, en stol og en lampe derop. Så har han sit eget værelse, når han kommer her på gennemrejse”.

Som tak ville profeten lønne hende, men hendes ydmyge svar var: ”Jeg mangler ikke noget. Jeg har det godt her.”

Men profetens tjener, som vidste bedre, oplyste profeten om, at: ”Hun har ingen søn – og hendes mand er efterhånden gammel.”

Straks gav profeten hende det løfte, at: ”Næste år ved denne tid vil du stå med en søn på armen”. Kvindens enkle svar var:

”Åh, du Guds profet, giv mig ikke falske forhåbninger”.

Men det følgende år fødte kvinden en søn – nøjagtig som profeten havde lovet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Så indtraf det, vi andre ville kalde en katastrofe. En dag, mens far og søn arbejdede på marken, fik sønnen en voldsom hovedpine. Hans mor sad med ham på skødet indtil middagstid, da han døde.

Resolut bar hun ham op i gæsteværelset, lagde ham på profetens seng og lukkede døren. Derefter sendte hun følgende besked til sin mand:

”Send straks en tjener og et æsel hjem, så jeg kan komme af sted til profeten”. Til tjeneren sagde hun ”Af sted! Stands ikke, før jeg siger til”. Til sin mand, som undredes, lød hendes svar: ”Tag det bare roligt. Bryd dig ikke om det!”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Da profeten fik øje på kvinden, bad han tjeneren løbe hende i møde, og spørge: ”Hvordan går det med dig, din mand og din lille dreng”. Kvindens svar var mærkeligt nok: ”Vi har det godt”!

Men hun fik alligevel forklaret profeten, at hun havde brug for Guds indgriben. Og drengen blev helbredt, som du selv kan læse.

Du og jeg har de samme muligheder som kvinden:
Hun stillede sig og sit hjem til rådighed for Guds medarbejder.

Da katastrofen indtraf, godtog hun ikke at blive standset af mennesker og deres evt. vantro.
Hendes bekendelse var – trods død og savn – spækket med tro.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hun var ikke tilfreds, før hun lå ved hans fødder, som havde givet hende løftet.

Når du gi’r dig selv og alt dit i Guds hænder, kan du hvile trygt, uanset hvad der sker omkring dig! Han har total omsorg for dig og dit ve og vel, Halleluja!

Et af hans løfter til os lyder: ”Intet i hele universet kan skille os fra Guds kærlighed – hverken engle eller åndsmagter, hverken det, som eksisterer nu, eller det, som vil komme i fremtiden, hverken himmelrummets eller havdybets kræfter.

Nej, intet i livet – end ikke døden – kan rive os ud af den kærlighed, som Gud har vist os gennem Jesus Kristus, vores Herre!” (Rom. kap. 8)”