Et ’livsmestringsforløb’ gav Sonny en ny start

Acts Academy, Familienetværket og Kolding Kommune arbejder sammen i nyt pilotprojekt.

– Gud har virket indeni mig og jeg har fået indre fred. Og jeg har ikke brug for medicin mere, fortæller Sonny.

Acts Academy, Kolding (tidligere Apostolsk Højskole) har indgået et spændende samarbejde med Familienetværket og kommunen. Projektet ”Livs-mestringsforløb” skal hjælpe sårbare voksne og familier med at få livet til at fungere bedre. Pilotprojektet kan forhåbentlig danne baggrund for et fast tilbud i fremtiden.

I efteråret 2020 gennemførtes fase 1 i Pilotprojekt Livsmestringsforløb på Acts Academy, Kolding, hvor to mænd fra Familienetværk Kolding deltog.

I et godt samarbejde mellem højskolen, kommunen og andre instanser blev forløbet et springbræt til et liv med social interaktion, job-parathed og positiv personlig udvikling. Efter endt forløb er de begge i job-praktik i butikker i Kolding.

En ny start for Sonny

Sonny Frederiksen, 38, er en af dem, som har været på det første livsmestringsforløb. Han havde svært ved at få sit liv til at fungere og havde problemer med hash, småtyverier, dårlig økonomi mv.

Han sagde ja til forløbet, fordi han havde brug for, at der skete noget i hans hverdag. Han fik tilbudt forløbet, da han var med i familienetværket i Kolding.

– Jeg havde brug for noget at stå op til om morgenen. Jeg fik (stemingsbalancerende red.) medicin, havde svært ved at styre min økonomi og i det hele taget, at få mit liv til at fungere, fortæller Sonny.

Sonny har tidligere været hash-misbruger, og corona-krisen kom for ham til at betyde et tilbagefald. Så forløbet var en håndsrækning på det rigtige tidspunkt.

Har fået en indre fred

– Man får nogle rigtig gode redskaber og god undervisning, så man kan klare hverdagen bedre. Man får også hjælp til at få styr på økonomien, og der er nogen at snakke med, hvis der er ting, der går en på, fortæller Sonny. Om sit forløb siger han videre:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Gud har virket indeni mig, og jeg har fået indre fred. Og jeg har ikke brug for medicin mere. Gud har også givet mig samvittighed.

– Jeg har før kunnet finde på at stjæle lidt pålæg i supermarkeder. Men det kan jeg ikke længere. Jeg har fået nogle værdier, som jeg er klar til at dele med andre, som har brug for hjælp. Disse forvandlinger kunne ikke være mulige uden Guds hjælp.

En bedre fremtid

I dag er Sonny i ressourceforløb og i praktik ved en købmand. Han fortæller, at købmanden har sagt, at han gerne vil ansætte ham, hvis han får tilkendt fleksjob, og det giver håb om en god og stabil fremtid. Derfor er han heller ikke i tvivl om, at andre kan få stor glæde af et livsmestringsforløb.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg kan virkelig anbefale forløbet – også selv om man ikke er kristen, slutter Sonny, som selv er en del af Kirkeibyen i Kolding.

Vil styrke hele mennesket

Aase Laursen, som er projektleder, siger om forløbet:

– Et livsmestringsforløb handler om at styrke det hele menneske. Styrke troen på sig selv som værende værdifuld, i forståelsen af sig selv, men også i fællesskabet med andre, samt styrke mulighed for at finde rum for tanker omkring eksistentielle spørgsmål, tanker om Gud og tro, siger hun.

Forløbet har både en teoretisk og en praktisk del. Undervisningen handler om helt basale ting, som selvværd, at forstå sig selv og sine følelser, social inklusion mv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den praktiske del er helt almindelige huslige gøremål, hvor højskolen er prøvebase, og så har man også mulighed for praktisk arbejde ved at hjælpe familienetværket med uddeling af mad mv.

Fremtid med formål

Der er et helt klart formål med forløbet, fortæller Aase:

– Vores tanke er, at efter endt ophold på højskolen vender borgeren tilbage til sin dagligdag og bliver knyttet til en ugentlig mentor, en person i Familienetværket, som har lyst og mulighed for at være opfølgende og have en ugentlig samtale mv.

– Det vil være oplagt, at der gives tilbud om deltagelse i praktisk arbejde, fx frivilligt arbejde, enten i Familienetværket eller i kirken. Har der før højskoleopholdet været samarbejdet med kommunen, vil det ligeledes være helt oplagt, at der arbejdes på – om muligt – at komme i job-praktik, siger Aase.

Et besøg værd

Aase Laursen håber, at der vil være nye elever klar, når forløbet starter igen i august.

– Det kan være en god idé at komme på besøg, siger hun og tilføjer: ”Vi tilbyder to dage gratis i ugedagene mandag-torsdag. Mange bliver herigennem motiverede til at starte. Den smukke natur og fællesskabet, som er stærkt, sundt og godt, kan sætte tanker i gang og styrke ønsket om udvikling og vækst.”

For Sonny blev forløbet en ny start, og håbet er, at der kommer til at være mange andre gode historier som hans.