Bibellæsere oplevede mere af både stress og håb i 2020

Corona og andre problemer førte til frygt og ensomhed i 2020. Situationen fik mange til at søge hjælp i Bibelen, viser en rapport fra American Bible Society.

Bibelselskabet American Bible Society har netop udgivet en analyse af bibellæseres situation i coronaåret 2020. Ifølge State of the Bible Survey fandt mange håb ved at læse mere i Bibelen.

I rapporten fra ABS kan man læse, at trofaste bibellæsere oplevede både mere stress og mere håb i 2020. En fjerdedel af respondenterne havde oplevet stress i moderat grad, mens 10 procent havde oplevet meget stress.

Næsten halvdelen af respondenterne havde haft søvnproblemer, og 44 procent havde følt uro. Mellem 37 og 44 procent havde følt sig ensomme, oplevet sig som følelsesløse eller havde lidt under det at være afskåret fra kontakt med andre. Antallet af folk, som følte sig urolige, steg også i sidste halvdel af 2020.

Ifølge John Farquhar Plake, som er ledende forsker for ABS, har mange trofaste bibellæsere oplevet mere stress og højere grader af traumer. Men en stærk tilknytning til Bibelen hænger ofte sammen med oplevelsen af svære ting, forklarede han til Christianity Today. For troende søger mere til Guds ord, når livet er svært, end når alt går godt. Og bibellæsningen giver folk håb.

”Jesus sagde: ’I verden har I trængsler; men vær frimodige, jeg har overvundet verden’. Vi kan se fra vores data, at det viser sig i virkelige menneskers liv,” forklarede John Plake.

Bibellæserne i undersøgelsen vidste, hvor de skulle finde hjælp, og de havde tillid til, at de ville være i stand til at nå deres mål. Bibellæserne scorede 71 point ud af 100, når det gjaldt håb, mens ikke-bibellæsere scorede 14 point mindre. Også kvinder og de minoriteter, som har lidt mest under pandemien, fandt håb gennem bibellæsningen, påpeger pastor Marlaina Centeno, der er tilknyttet ABS’s traume-institut. Samtidig peger hun på vigtigheden af at læse Bibelen i grupper, fordi det styrker fællesskabet.