Kristen NGO: ’Stor åndelig sult i Haiti’

Dr. David Vanderpoel’s hustru Laurie blev forsøgt kidnappet i 2015. Han måtte selv operere hende, før hun kunne flyves til yderligere behandling i USA.

Mens tabstallet stiger i Haiti efter jordskælvet og orkanen Grace, er flere kristne organisationer i gang med hjælpearbejdet. De melder om både fysisk og åndelig nød, skriver Christian Post.

Jordskælvet, der blev målt til 7,2 på Richter-skalaen, har kostet over 2.100 mennesker livet og såret 12.000 på Haiti. Få dage senere blev de overlevende ramt af orkanen, så anslået 684.000 mennesker har behov for akut hjælp, vurderer flere kristne organisationer.

Endnu er tragedie ramte folket, da man lukkede et hospital i hovedstaden Port-au-Prince, hvortil mange sårede blev bragt. Den to-dages lukning var en protest mod kidnapning af to læger, skriver Associated Press. Et FN-kontor oplyser, at der har været 234 kidnapninger de seneste 12 mdr., hvilket er en stigning på 200% fra året før.

Blandt de kristne hjælpeorganisationer er Samaritan’s Purse, Adventist Development and Relief Agency og Free Wheelchair Mission, som har lovet at sende 2.500 kørestole til Haiti.

Diakonal indsats gennem LiveBeyond

NGO’en LiveBeyond oplyser på Twitter, at de sørger for lægehjælp til sårede i området ved Les Cayes. NGO’en har åbnet sit hospital for at kunne modtage sårede med helikopter i et samarbejde med øens sundhedsministerium. De anslåede udgifter formodes at løbe op i $200.000 (ca. 1,3 millioner danske kroner).

LiveBeyond yder åndelig hjælp i form af bibelundervisning, bøn og discipeltræning, mens de samtidig uddeler tusindvis af måltider til børn og familier. Det anslås, at omkring 300 er blevet reddet gennem NGO’ens langsigtede mødresundhedsprogram.

Mange bruger voodoo

Grundlæggeren af LiveBeyond, Dr. David Vanderpool, har selv oplevet kriminalitet på nærmeste hold, da hans hustru i 2015 blev forsøgt bortført. Han måtte efterfølgende selv operere hende for svære kvæstelser.

Missionærerne fortæller, at der nu er mange haitianere, som søger Gud, selv om en stor andel af dem praktiserer voodoo som religion. Også Haitis tidligere turistminister, Colombe Emilie Jessy Menos, der nu er delegat for premierministeren, har fortalt om den magt, voodoo har i store dele af befolkningen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I et interview med tv-værten Dennis Wholey i 2018, to år efter landet blev ramt af orkanen Matthew, beskrev Colombe Menos voodoo som centrum i Haitis kultur. Hun understregede, at både katolikker og protestanter dagligt praktiserer voodoo.

Også missionærparret Vanderpool ved, at der findes mange velstående voodoo-præster, der kaster forbandelser over befolkningen i landsbyerne.

“Mange mennesker i Haiti tilbeder djævelen gennem voodoo, og de ved, at der er onde åndelige kræfter i verden, og at de dårlige ting sker på grund af den ondskab, som Satan forårsager.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Samtidig har mange et klart billede af den åndelige verden, og de ved, at Gud er kærlighed. Satan har magt i denne verden, og Gud stopper ham ikke nødvendigvis. Og de haitianere, som tilbeder Satan, kan bruge noget af den magt, Satan har, og det forklarer en del af tiltrækningen,” fortalte Dr. Vanderpoel til CP.

Nødhjælp sammen med forkyndelse

Missionen kæmper mod både den åndelige forvirring og den fysiske nød: ”Det er et komplekst problem, og vores mål er at prædike om sandheden, som kun kan findes i Gud, samtidig med, at vi arbejder for at afhjælpe menneskers fysiske og åndelige behov,” forklarer Dr. Vanderpool.

Han advarer dog kristne grupper mod kortvarige missionsrejser til Haiti, fordi landet er på USA’s udenrigsministeriums stadie fire, når det gælder kidnapninger, kriminalitet i øvrigt og civil uro. Derimod er det en god ide, at kirkernes missionsgrupper i stedet støtter de kristne organisationer, der allerede er til stede på Haiti.

“Folk kan hjælpe ved at finde en god organisation, der giver fødevarehjælp til børn, og så støtte den,” siger missionæren.
Folk må også huske at bede for landet, understreger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Vi minder folk om at bede om, at Guds fred må råde og gennemsyre Haiti, og at der kommer gudfrygtige ledere i landet. Bed om, at korruptionen i Haiti må blive tilintetgjort, og at godheden får magten. Vores håb og drøm er at fortsætte med at udbygge vores mission og hjælpe flere og flere haitianere til at følge Guds vej,” forklarer Dr. Vanderpoel til CP.