Ny finsk biskop skal i retten

Juhana Pohjola udgav i 2004 en bog imod vielse af samkønnede par.

Juhana Pohjola blev den 1. august viet til biskop i Evangelisk-lutherska Misjonsstiftet i Finland.

Den finske præst, Juhana Pohjola, blev sidste søndag viet til biskop i Evangelisk-lutherska Misjonsstiftet i Finland. En af hans første opgaver bliver at møde i retten, fordi han i 2004 udgav et skrift mod homofile ægteskaber.

Den højtidelige indsættelse i bispeembedet skete med skriftlæsning og håndspålæggelse under teltdugen på sommerstævnet i Loimaa i Finland.

Missionsstiftet og ILC

Foruden Misjonsstiftets egne præster deltog også biskop Thor Henrik With fra Det evangelisk-lutherske stift i Norge. Han læste et af skriftstederne og var med til at lægge bispekappen over skuldrene på Juhana Pohjola.

Også biskop Bengt Ådahl fra Missionsprovinsen i Sverige og biskop Hans Jönsson fra Letlands lutherske kirke deltog i indvielsen.

Præsident Matthew Harrison fra Lutheran–Church-Missouri Synod i USA deltog også. Han er ”biskop” for 5700 aktive pastorer og 6000 menigheder.

Til stede var også generalsekretær i Det Internationale Lutheranske Råd, Timothy Quill. Missionsstiftet (Lähetyshiippakunta) er med i den verdensomspændende ”kirkefamilie”, som kaldes Det Internationale Lutheranske Råd (ILC) og har over syv millioner medlemmer.

I bispevielsen deltog rigsdagsmedlem Päivi Räsänen og hendes mand, Niilo Räsänen. Päivi er forfatter til den bog, Juhana Pohjola udgav, og hun er selv under anklage i sagen.

Missionsstiftet blev grundlagt i 2013. Her finder man præster, som er gået ud af den finske folkekirke. Missionstiftet bygger på Bibelen og den lutherske bekendelse.

Kald til nåde-formidling

Det var afgående biskop, Risto Soramies, som holdt talen ved bispevielsen. Han sagde, at alle kristne har deres plads, hvor gerningerne er lagt til rette for dem, og det er deres gudstjeneste.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Juhana Pohjolas kald som pastor og biskop er Guds evangelium. Lad os være Kristi budbærere. Guds ord må ikke holdes skjult. Kun ved det rene Guds ord bli’r vi frelst. En hyrdes opgave er at dele nåde og syndstilgivelse. Kirkens opgave er at være nådeformidler, fastslog Risto Soramies.

Retssagen

Soramies kom også ind på retssagen, som starter i november i Helsingfors tingret mod både rigsdagsmedlem Päivi Räsänen og Juhana Pohjola.
– Der tåles mindre af sandheden, sagde Risto Soramies.

Den nye biskop er tiltalt af den finske rigsadvokat, Raija Toiviainen, for ”hetz mod en folkegruppe”, fordi han i 2004 udgav risdags-medlem, Päivi Räsänens, bog med titlen ”Som mand og kvinde skabte han dem”.
Det er en bog, som ud fra Bibelens ord fastslår, at ægteskabet er en alliance mellem mand og kvinde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Til stede under bispevielsen var også Päivi og ægtemanden Niilo Räsänen, der er rektor ved Folkemisjonens (Kansanlähetys) bibelskole i Ryttylä.
Under bispevielsen sang deltagerne en salme af abortmodstanderen, Børre Knudsen.