En gave til kirken

De seneste år er folkekirken blevet beriget med 800 nye medlemmer fra Iran og Afghanistan. Men kommer de stadig i kirken, efter at dåben og opholdstilladelsen er på plads?

Baggrunden for Konverteret – og hvad så? er de mange flygtninge, der blev døbt i folkekirken i perioden 2015-2017.

Hvor blev de af?

Nogle af de nydøbte konvertitter blev fra starten mødt med skepsis: ønskede de at blive døbt bare for at få opholdstilladelse i Danmark? Nu kan præster og andre kirkelige medarbejdere gøre status over, om konvertitterne stadig har kontakt med en kirke, selv om mange af dem i mellemtiden er blevet bosat langt væk fra den menighed, hvor de i sin tid blev døbt.

Sogne- og indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen fortæller, at der foruden organisationer som Tværkulturelt Center, Folkekirkens Mellemkirkelige Råd og Folkekirkens Migrantsamarbejde også findes et provstisamarbejde, der lønner en farsitalende koordinator til den fortsatte kontakt med konvertitterne.

En iranskfødt forsker, sociolog og teolog Sara Afshari, beskriver, hvordan det er for iranere at møde kristendommen i Vesten. Hun taler om vigtigheden af, at iranerne bliver undervist på deres eget sprog – og at den etablerede kirke, de møder, er villig til at ”ommøblere”. Det handler om at lytte til konvertitterne, også når de taler om det, de har mistet.

Den monokulturelle folkekirke har brug for at lære, at det at være kristen ikke nødvendigvis betyder, at man er dansk. Samtidig kan konvertitterne være med til at ”bringe et frisk pust og ny energi ind i folkekirken”, fastslår forskeren.

Du har noget at give!

Bogen byder også på en oversigt over asylansøgeres vej gennem systemet, et idékatalog til arbejdet med konvertitter samt relevante statistikker og fakta.

Kirker, der har fået lov til at oplære og døbe asylansøgere, kommer også til orde og kalder flygtningene ”en stor berigelse for menigheden”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Apostelkirken på Vesterbro har menigheden lært, at de ikke bare skal parkere nogle sårbare mennesker, men i stedet give dem medansvar. ”I dag siger vi ikke: ”Stakkels dig, kom her og slap af,” men snarere: ”Du har noget at bidrage med. Vil du ikke læse en tekst, synge en sang eller lave mad til en kirkefrokost?” fortæller Niels Nymann Eriksen.

Stærke vidnesbyrd

Men det allermest spændende ved bogen er de nye kristnes vidnesbyrd. En af dem er en tidligere imam, der er født i Afghanistan og opvokset i Iran.

Mohammed Yasin Ahmadi fortæller, at han som ung undrede sig over, at muslimer i Taliban og andre grupper slog hinanden ihjel. Under sine studier af islamisk teologi fandt han en bibel, læste i den og blev klar over, at han måtte give Jesus en chance, selv om det betød, at han måtte stoppe som imam.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mohammed flygtede sammen med sin ældste søn til fods over bjergene til Tyrkiet. De overlevede resten af rejsen til Danmark, hvor Mohammed opsøgte flere kirker, før han begyndte at forstå budskabet.

”Først langsomt begyndte jeg at forstå, hvad Jesu kors, nåde og tilgivelse betyder. Efter knap et år blev jeg døbt i Herning sammen med min søn, og i 2017 fik vi asyl og blev flyttet til København. Året efter kom min kone og min yngste søn gennem familiesammenføring. De havde haft det meget svært. I dag er de også døbt.

Mange danskere ved ikke, at når afghanere skifter religion, mister vi vores familie og får store problemer. Derfor har vi brug for fællesskab og en ny familie. Kirken er rigtig god til at være vores far og undervise og guide os. Men vi har også brug for, at kirken er vores mor.” (side 31)

Jeg har et lys i hjertet

Mohammad Yasin Ahmadi er nu studentermedarbejder i Vesterbro Sogn, hvor han formidler kristendom på sociale medier til iranere og afghanere. Han drømmer om at blive præst for afghanere. Men fortiden sidder stadig i ham som PTSD, så han kan have svært ved at fokusere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Kroppen er stadig lidt bange. Når jeg kommer i kirken, får jeg det bedre… Jeg har et håb. Jeg er ikke alene. Jeg har et lys i mit hjerte,” slutter den tidligere imam.

Bogen er fuld af nyttige oplysninger om flygtninges situation, og hvordan man bedst tager imod dem. Men det er også meget opbyggeligt at blive mindet om den nåde, tilgivelse og glæde, som kun kan findes i troen på Jesus.
Stærkt anbefalet!

Konverteret – og hvad så? Nydanske konvertitter i fokekirkelige fællesskaber.
Tværkulturelt Center 2021 – med støtte fra Den folkekirkelige Udviklingsfond.<54 sider. 70 kr.