Løvhyttefest i Israel

Israelerne har netop fejret Sukkoth, der startede ved solopgang den 20. september og sluttede den 27. september ved solnedgang.

De gule citrusfrugter, etrog, er en del af den ”buket”, der bruges under løvhyttefestens tidebønner.

Israelerne fejrer løvhyttefesten i syv dage. I gaden Emek Refaim, ikke langt fra Bet Norvegia og Sveriges konsulat, stod der sidste søndag boder med grene og etrogfrugt til den jødiske lulavbuket, som bruges under tidebønnerne under løvhyttefesten.

Under løvhyttefesten bruger man en festbuket, som består af lulav, en palmegren fra ørkenen, myrte fra bjergene og piletræ fra vandrige steder. I tillæg har de en etrogfrugt fra slettelandet, og dermed er alle Israels landskaber repræsenteret.

Etrog er grøn eller gul som en citron og kommer fra hadartræet, som er skønhedens træ. Med denne sammensatte buket vifter israelerne mod øst, syd, vest og nord, op og ned for at proklamere, at Gud er Herre overalt.

Hver dag går jøderne en gang rundt om talerstolen i synagogen, og på den syvende dag går de syv gange rundt med buketten, ligesom præsterne gik rundt om alteret på templets tid.

Løvhytter

Rigtig mange jøder, både religiøse og ikke-religiøse, bygger løvhytter. Man kan se dem udenfor boligblokkene, på parkeringspladser, i haver og på balkonger. Her spiser folk og modtager besøgende.

De mest religiøse jøder sover også i deres løvhytte (sukka). Da Udfordringen besøgte den vestlige del af Jerusalem, var mange hytter sat op, men endnu ikke pyntet. Mandag aften er de allerfleste af hytterne blevet færdigpyntet og klar til fest i syv dage.

Løvhyttefesten er en bibelsk højtid, som omtales i Bibelen.

”Hvad løvhyttefesten angår, skal den vare i en hel uge. Når høsten er overstået, skal festen påbegyndes på den 15. dag i den syvende måned, og både den første dag og den ottende dag skal være hviledage.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På den første dag skal I komme med de flotteste frugter, palmegrene, løvrige grene og pilegrene, og i syv dage skal I danse og juble for Herren. Husk, at festen skal være en tilbagevendende begivenhed, som I fejrer år efter år. I syv dage skal alle indfødte israelitter bo i løvhytter, for at de kommende generationer kan vide, hvordan det var, da jeg, Herren, jeres Gud, førte jer ud af Egypten og lod jer bo i løvhytter.” (3. Mos. 23, 39–43)

Løvhyttefesten varer i syv dage og efterfølges af ”Toraens glædesfest”, simchat Tora.
Coronapandemien betyder, at der ikke er mange turister i Israel, men israelerne fejrer løvhyttefesten med iver.