Læge: ’Assisteret selvmord garanterer ikke smertefri død’

– Assisteret selvmord garanterer ikke en smertefri død, forklarer Dr. Joel Zivot fra USA.

En læge fra USA fastslår i en video-serie, at lægeassisteret selvmord langtfra er en garanti for en smertefri, fredelig og værdig død. Ofte tværtimod.

Det skriver Christian Today.

Den praktiserende anæstesilæge Joel Zivot fra Emory School of Medicine i Atlanta, GA, har lavet undervisning til kampagnen ”The Better Way”, som informerer om lægeassisteret selvmord. Han fortæller, at det kan være frygteligt at dø efter at have indtaget piller – og at mange er afhængige af at få en indsprøjtning, fordi de har svært ved at synke. Joel Zivot forklarer, at processen minder mere om ”kvælning under en drukneulykke end om at falde i søvn”.

Samtidig afviser lægen, at døden er den eneste løsning for mennesker med stærke smerter.

”Det er mit arbejde at reducere smerte, og det gør jeg hele tiden. At foreslå, at det ikke kan lade sig gøre, er usandt,” fastslår han.

Kampagnen The Better Way er udformet i et samarbejde mellem akademikere, handicapaktivister og lægelige eksperter i forbindelse med, at både Skotland og England overvejer at ændre lovgivningen om assisteret selvmord. Initiativtagerne til kampagnen bønfalder politikerne om at studere detaljerne i loven meget grundigt og ikke lade sig vildlede af retorikken hos fortalerne for lægeassisteret selvmord.

Alternativet er større investering i palliativ pleje, som i kampagnen kaldes ”den bedre vej”. Foruden kampen mod eutanasi ønsker initiativtagerne at forbedre handicappedes rettigheder, ligesom de generelt kæmper for at nedbringe antallet af selvmord.