Også før corona var trosfriheden globalt under stort pres

Den canadiske pastor Arthur Pawlowski, som tidligere i år blev arresteret for at holde påskegudstjenester, blev anholdt i lufthavnen i sidste uge, fordi han ikke bar mundbind.

Kirkeledere verden over har protesteret mod restriktioner i forbindelse med pandemien. Men allerede før pandemien var mange regeringer stærkt restriktive overfor troende, viser en ny undersøgelse fra Pew.

Restriktionerne lå på ”højt” eller ”meget højt niveau” i 57 lande allerede i 2018, viser rapporten Globally, Social Hostilities Related to Religion Decline in 2019, While Government Restrictions Remain at Highest Levels, som belyser trosfrihedens status i 198 lande. Rapporten, der er en del af analyseinstituttet Pew’s 12. årlige vurdering af trosfrihed verden over, ser på situationen i 2019, altså før pandemien. Året 2019 er nemlig det seneste år med tilgængelige data, skriver Christian Headlines.

Før pandemien var der altså 57 lande (eller 29 %), som oplevede høj eller meget høj grad af tros-relaterede regerings-restriktioner.

I perioden 2007- 2019 har mellem 40 og 57 procent af landene oplevet disse høje eller meget høje indgreb i trosfriheden fra deres respektive regeringer, viser Pew-rapporten.

Mindre social fjendtlighed

Til gengæld var der i 2019 færre eksempler på religiøs fjendtlighed fra enkeltpersoner og grupper sammenlignet med 2018.

I 2019 oplevede troende i 43 lande (22 %) høje eller meget høje niveauer af sociale fjendtligheder. I 2018 var tallet 53 lande (27 %), og i 2012 oplevede troende i hele 65 lande (33 %) social fjendtlighed.

Faldet skyldes en nedgang i antallet af terrorhandlinger, pøbel-relateret vold og modstand mod proselytisme, forklarer den ledende forsker bag rapporten, Samirah Majumdar, til Christianity Today.

IS-relateret terror

I 2019 rapporterede 49 lande mindst én type religiøst relateret terror, fx drab, fysisk vold, fordrivelse, tilbageholdelser, ødelæggelse af ejendom samt fundraising og rekruttering til terrorgrupper. Dette var ifølge Pew et markant fald fra 64 lande i 2018 – og fra hele 82 lande i 2014.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I denne periode foregik nedgangen i terror i Nord- og Sydamerika, Stillehavsområdet, Europa, Mellemøsten og dele af det nordøstlige Afrika. Kun i Sub-Sahara-regionen var den religiøse terror uændret i 2019.

Rapporten nævner blandt andet de to skandinaviske kvinder, en dansk og en norsk, som blev dræbt af IS-sympatisører under en ferie i Marokko i 2018. Terrorgrupperne Islamisk Stat og Boko Haram begik mange terrorhandlinger, fx massehenrettelser og kidnapninger i 2014 og de følgende år.

Den nedgang i religiøs terror, som registreres i 2019, hænger sammen med den globale indsats for at bekæmpe Islamisk Stat. Antallet af voldelige angreb fra IS faldt nemlig i Irak i 2019, oplyser Global Terrorism Database.


Artiklen fortsætter efter annoncen: