Advokaten brugte sit liv på at hjælpe mennesker

Søren Kokkenborg blev istedet leder af et misbrugscenter, og han brugte de første år sin advokatløn til at finansiere arbejdet med at give narkomaner og alkoholikere en ny chance.

Søren Kokkenborg har han haft dobbeltarbejde i over 30 år: En halvtidsstilling som advokat – plus en krævende og vanskelig opgave som leder af det kristne rehabiliteringscenter Betesda i Karstoft ”godt og vel på fuld tid”.

– Gud er fantastisk, han lever, elsker os og griber ind i vores liv hver dag på forunderlige måder og gør det umulige muligt! siger Søren Kokkenborg.

I voksenlivet har han haft dobbeltarbejde i over 30 år: En halvtidsstilling som advokat – plus en krævende og vanskelig opgave som leder af det kristne rehabiliteringscenter Betesda i Karstoft ”godt og vel på fuld tid”.

I 2021 er trådte han ud af advokatfirmaet for at koncentrere sig om hjælpearbejdet, der har fyldt hans liv med udfordringer – og åndelige oplevelser:

– Det er svært at sige, hvad der har været min største åndelige oplevelse i årenes løb. Hvis jeg nogensinde får mulighed for at skrive en bog, skal den hedde ”Forunderligt liv”. For jeg har oplevet så mange fysiske helbredelser – døve, som pludselig kunne høre, lamme, som kunne gå … nedbrudte mennesker, nærmest skeletter, der pludselig vandrede rundt … og Gud, der kan få de her døde ben til samle sig igen, så de i dag er familiefædre, har fået uddannelser og tjener Gud. Økonomiske mirakler. Huse, der er dukket op, når nogen har stået og manglet et sted at bo…, fortæller Søren Kokkenborg.

Et eksempel fra hans første tid på Betesda slår tonen an:
– Efter at jeg havde slået græs nærmest uafbrudt i ca. en måned med en håndskubber, fordi plænen var så stor, at jeg næsten skulle starte forfra, hver gang jeg havde nået det hele, sagde jeg i en bøn:

”Er det virkelig det, jeg skal bruge min tid på her?”

Et stykke tid efter ankom en mand. Da han åbnede bagsmækken på sin bil, lå der en ny, mere effektiv græsslåmaskine i den – en foræring til stedet.
Søren Kokkenborg fortæller også om nogle af dem, han har gået vejen med gennem årene:

– Rikke var i 12 år misbruger og levede som prostitueret, men hun har været clean siden 1998. Rikke var ødelagt og nedbrudt, men fik et helt nyt liv på Betesda – som medarbejder. Hun fik også mand og børn.

– Og Steen, som nærmest slet ikke eksisterede, men bare stod og tiggede foran en Lidl i Taastrup og ofte overnattede i et legehus. Han kom til Betesda for fem-seks år siden efter i en periode at være blevet hjulpet af TC Taastrup-Klippen. Vi har et tæt samarbejde med lederen der, Jesper Fuchs. I dag har Steen fået tildelt en pension og arbejder nu som frivillig her.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Så er der Jørn, som også var fuldstændig smadret og kæmpede med alkohol, men nu har været clean i ca. ni år. Han er vores havemand.
Søren Kokkenborg fortæller med iver om disse mennesker.

– Vi har altid brug for nogle flere, der vil deltage i vores kamp for at redde mennesker – både med forbøn og med praktisk og økonomisk støtte, siger han.

”jeg har oplevet så mange fysiske helbredelser – døve, som pludselig kunne høre, lamme, som kunne gå”

Et ønske opfyldt

Hvad er du opdraget til?
– Jeg havde nogle komplicerede teenageår, hvor mine forældre havde svært ved at nå mig, men så fik jeg som 17-årig et møde med Jesus.
Fra en tidlig alder var jeg meget bevidst om mange ting og meget aktiv. Fysisk aktiv. Jeg gik med aviser ved siden af skolegangen, elskede at lave lektier, spillede fodbold tre gange om ugen og gik også til svømning og gymnastik. Fra jeg var ni år, arbejdede jeg 10-15 timer ved siden af skolen.
Samtidig havde jeg nogle indre problemstillinger med mig selv – fra jeg var ni til 17 år. En stor identitetskrise og store komplekser, som jeg først slap, da jeg blev bevidst om, at Jesus elsker mig. Det skete på en sommerlejr, beretter Søren Kokkenborg.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mødte Tina

Han er gift med Tina, som er uddannet sygehjælper. Parret mødte hinanden på den omtalte sommerlejr, og de blev gift i 1983. De har nu fem børn – og seks børnebørn, samt et i vente.
– Fire år efter kom jeg i militæret. Jeg havnede et sted med mange misbrugere – og førte en af dem til tro på Jesus. Jeg kunne se forandringen i hans liv …

En dag mens jeg bad til Gud, havde jeg et syn, hvor jeg så indkørslen til Betesda, som Hansa og Niels Vestergård havde startet i 1975. Jeg henvendte mig derfor i 1982 til forstanderparret med ordene: ”Jeg tror, Gud leder mig til at være frivillig hos jer.”

Jeg troede dengang, at jeg bare skulle være der i et halvt års tid … Det blev til halvandet, siger Søren Kokkenborg.
I 1989 vendte han tilbage til stedet for at blive medarbejder.

– Et par måneder senere meddelte forstanderparret, at de ville stoppe. Tina og jeg blev spurgt, om vi ville overtage lederskabet. Jeg blev overrasket, men sagde ”Ja”, for jeg ville gerne hjælpe og tjene Gud på Betesda.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg blev uddannet jurist i 1989, og da jeg blev leder, startede jeg samtidig på halv tid i et lille advokatfirma i Ølgod. For Betesda manglede økonomiske midler. Fire år senere blev jeg medejer af advokatfirmaet – og var det, indtil jeg sluttede i 2021.

– De første år som leder af Betesda fik jeg ingen løn for arbejdet. Jeg arbejdede meget de år. Men det har været et stort privilegie at tjene Gud på Betesda, og det er jeg meget taknemlig for, understreger han.

Søren Kokkenborg har gennem årene desuden hjulpet en del, han har mødt gennem det lille advokatfirma. Som han siger: ”Gud var også inde over det firma.”

– At bygge Betesda op … det kom ikke af sig selv. Mange af de mennesker, vi hjælper, er helt forslåede – ødelagte i sind og tankegang. Jeg er drevet af kærlighed til mennesker … til dem, som ikke er villet og ofte bliver behandlet som spedalske. Der er så megen smålighed, folk der hytter deres eget skind, kommunale dokumentationskrav, mellemleder-bureaukrati og alt muligt andet, der forhindrer støtten i at nå frem til dem, som virkelig har brug for den: Misbrugere, men også de ensomme ældre og børn. Mange mennesker er så optaget af sig selv og deres egne behov. Selv i kirkelivet.
– At Jesus elsker mig, har motiveret mig. Den kærlighed vil jeg gerne give videre til dem, der ikke er ønskede.
En af vores beboere fortalte mig engang, at hendes mor sagde til hende: ”Du skulle have været en plet på lagnet”. Moren ville ikke tage sig af hende. Så er det forunderligt at se, hvad Guds kærlighed kan gøre i menneskers liv, siger han.
Det er så vigtigt at føle sig elsket. Det vokser man aldrig fra. Kærlighed helbreder alle aldre.

Generationsforskelle

Søren Kobbenborg er født i 1961 på Nordals.

– Mine forældre er fra en generation, hvor man ikke altid er god til at udtrykke følelser. Jeg savnede dengang, at de sagde, de elskede mig. Men som også profeten Amos siger i Bibelen: ”Herren tog mig”. Og dét gav styrke og mange overraskelser.
Da jeg gik på universitetet, havde jeg studiejobs i Justitsministeriet og i Københavns Byret, fordi jeg ikke ville have gæld.
Dengang troede jeg, at jeg nok ville ende med at arbejde sådan et sted. Men Helligånden ledte mig på andre veje. Og jeg siger som David i Bibelen: ”Tag ikke din ånd fra mig”. Og ”led mig ikke ind i fristelse”. Jeg vil ikke leve et liv med stoffer, alkohol … tage en andens kone eller have et andet job end det, Gud har i tankerne, understreger Søren Kokkenborg.

– Der er mange eksempler i Bibelen, hvor det startede godt, men selv kong David kom ikke godt i mål, selvom han var klar til at bede om tilgivelse. Kong Salomon kom heller ikke godt i mål.
Jeg har heldigvis en dejlig kone, gode medarbejdere og mennesker, der i kriseperioder har hjulpet mig med at holde fast i det rigtige.
Nu har jeg lukket min advokatvirksomhed og har måske 25 år tilbage … Og jeg vil gerne have det spredt ud: Gud elsker mennesker, understreger Søren Kokkenborg.

Han fortsætter derfor sit arbejde på Betesda, hvor ikke alle beboere får hjælp fra det offentlige, men mange får en friplads, som sponsoreres via støtte fra private og virksomheder.