Danske museer missionerer for vikingerne

Af Iben Thranholm. Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Danske museer kan simpelthen ikke få nok vikinger. Køges borgmester, Marie Stærke, og Jim Lyngvild har netop sammen afsløret planerne for et kommende museum for de nordiske guder og gudinder. Det er Museum Sydøstdanmark, der står for byggeriet af det nye museum, der skal bygges ved den gamle vikingeborg Borgringen uden for Køge. Prisen for museet er 50 mio. kroner, som blandt andet kommer fra A.P. Møller Fonden.

Men hvad skal Danmark egentligt med endnu en udstilling om vikinger? En hav af andre museer rundt om i landet dyrker allerede vikingetiden, som var den en statsreligion.

Nationalmuseet har netop åbnet udstillingen “På togt med vikingerne”, selvom de for blot et par år siden skabte overskrifter med Jim Lyngvilds nyfortolkning af deres eksisterende udstilling om vikinger.

I 2026 står et ny Vikingeskibsmuseum færdigt i Roskilde. I Ribe finder man både Museet Ribes Vikinger og Ribe Vikingecenter. Tager man til Jelling for at se stenen, der fortæller at Harald Blåtand gjorde danerne kristne, så kan man også samtidigt blive klogere på vikingernes liv.

Om sommeren er der de årlige vikingeskibspil i Frederikssund. Det er et par eksempler, men der findes mange flere rundt omkring i landet.

Vikingerne optager uforholdsmæssig meget plads på danske museer. Især når man tænker på, hvor kort en periode vikingetiden udgør af danmarkshistorien, nemlig fra cirka år 800 til omkring 1000. Tager man på museum for at få noget at vide om kristendommens historie i Danmark, må man have den store lup frem.

Formidling af kristent liv i Danmark, især før reformationen, er sparsom og har ofte en fordomsfuld tone. Omtale af biskopper og præster, som nogle, der bare misbrugte deres magt og undertrykte folk og kristentro som ren overtro og humbug, er desværre ikke noget særsyn.

Der er ved at opstå en forestilling om, at vikingetiden er det originale danske, som kristendommen kom og tog fra os. Derfor stiller Museum Sydøstdanmark sig nu i spidsen for et missionsprojekt, som har til hensigt at føre danskerne tilbage til deres oprindelige åndelige ståsted.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Museets fokus er indlevelse i troen på de nordiske guder og ikke blot udstilling af historiske genstande.

Holdningen på danske museer er generelt, at Harald Blåtands kristning af Danmark hovedsagligt handlede om, at han var tvunget til det for at styrke sin magt. Tanken om at han faktisk blev overbevist om evangeliet og derfor lod sig døbe, er ikke noget, mange museuminspektører bryder sig om at fremstille.

Overfloden af udstillinger om vikingerne bærer mere og mere præg af en ideologisk kamp mod kristendommen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: