Menigheden er blevet delt i to

Skjern Bykirke har nu to gudstjenester om søndagen. Den ene på max 199 og uden coronapas.

Morten Rugager er præst i Skjern Bykirke. På Twitter har han taget afstand fra indførelsen af coronapas i kirkerne. I hans egen kirke kræver de coronapas og har nu to gudstjenester – en uden og en med coronapas.

Morten Rugager er præst i Skjern Bykirke, som er en stor evangelisk-luthersk frimenighed. Der holder de nu to gudstjenester: Én kun for folk med coronapas og en anden, hvor 199 er velkomne uden at vise coronapas.

”Der skal ikke være betingelser for at deltage i en gudstjeneste. Det strider simpelthen imod min opfattelse af evangeliet. ”Kom til mig, ALLE I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile.” (Matt 11,28)”.

Sådan lød et tweet fra mandag den 8. november kl. 22:43 fra Morten Rugager (på Twitter: @MortenRugager), præst og daglig leder i Skjern Bykirke. Det skete, efter han blev bekendt med statsministerens ord på pressemødet samme aften.

”Lidt rystet”

Her stod det klart, at coronapas fra fredag den 12. november blev indført adskillige steder indendørs, hvor mere end 200 mennesker er samlet. Også til kirkelige handlinger herunder gudstjenester.

”Vi kommer til at fungere som Mette Frederiksens forlængede arm, og det er ikke kirkens opgave efter min opfattelse,” siger Morten Rugager.

Han mener dybest set, at der er tale om et indgreb i trosfriheden i Danmark.

”Jeg er lidt rystet – det er nok det ord, der beskriver det bedst,” siger han om pressemødet.

Kræver pas trods kritik

Til trods for kritikken på Twitter retter Morten Rugager og resten af Skjern Bykirke ind og kræver coronapas for at komme til gudstjeneste med over 200 deltagere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi kommer til at fungere som Mette Frederiksens forlængede arm,
og det er ikke kirkens opgave efter min opfattelse
– Morten Rugager

Adspurgt hvorfor han ikke lukker alle ind, lyder svaret: ”Fordi det må jeg ikke. Det bliver jeg nødt til, selvom jeg principielt er imod det”.

Civil ulydighed er ikke på tapetet i Skjern Bykirke, og Morten Rugager har ingen kommentarer til, om det på et tidspunkt kommer til at være aktuelt. Således havde menigheden første omgang med opdelte gudstjenester søndag den 14. november 2021.

”Det, der sker, er, at menigheden bliver delt i to,” siger Morten Rugager.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nu med to gudstjenester

I Skjern Bykirke har de valgt at holde to gudstjenester. Den første er med coronapas, hvor 282 deltog på den første søndag med coronapas. Nogle gik forgæves, da de blev afvist i døren, fordi de ikke kunne fremvise coronapas. Morten Rugager har ingen kommentarer til antallet af afviste i kirkedøren.

Nummer to gudstjeneste gør plads til 199 mennesker og er uden fremvisning af coronapas.

Ifølge Morten Rugager er der reelt forskel på formen i de to gudstjenester, da der ikke er børnekirke, juniorkirke og forbønsteam til gudstjeneste nummer to, fordi der ikke er nok frivillige til gudstjeneste nummer to.

Der er dog stadig prædiken, sang og bøn til gudstjenesten. At følge myndighederne prioriteres over at lukke kirken op for alle:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Nogle er velkomne til den store gudstjeneste, og det er den største gruppe. Så er der andre, der ikke længere er velkomne, fordi de ikke er vaccineret,” siger Morten Rugager.

Typisk har Skjern Bykirke gjort meget klart i deres kommunikation på hjemmesiden og Facebook, at kirken er åben for alle. På kirkens hjemmeside står der stadig, at alle kirkens gudstjenester er offentlige.