På jagt efter glæden

I julekalenderen, som blev sendt den 1. søndag i advent, besøger Troels Laursen Enner Mark Fængsel.

3.500 kilometer, 9 broer, 2 færger og én tunnel har bragt vært Troels Laursen og producer Henrik Helms rundt til 26 kirker og kirkerum i Danmark.

Fra 1. søndag i advent den 28. november inviteredes alle til at få en e-mail i indbakken dagligt med et nyt afsnit af julekalenderen GLÆDEN – findes mange steder.

Fra 1. adventssøndag og frem til og med den 25. december forløber julekalenderen. Det sker i 26 afsnit af omkring tre minutter, hvor 26 kirker bliver besøgt.

Serien produceres af Viborg Stift. Temaet er kunstværker, der er skabt siden år 2000.

Vært Troels Laursen og producer Henrik Helms har været på tur til forstæder, små byer og til alternative kirkerum i fængsler, hospices og hospitaler, der gemmer på kirkekunst. Værker, som kan fortælle historien om, at glæden findes mange steder.

Glæder på mange måder

Programmets vært, præst og kunstanmelder Troels Laursen, hjælper med at finde de steder, som gemmer på glæden:

– Glæden findes så mange steder, og den moderne kirkekunst findes også i mange af vore gamle kirker. Nogle gange også på skjulte steder, siger han.

Rejsen er gået landet rundt:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– På vores rejse rundt i hele Danmark skal vi nemlig se på helt ny kirkekunst, der hvor folkekirken er, fortæller Troels Laursen.

Programmets producer Henrik Helms fortæller, at de har prøvet at indfange detaljer og bidder og sat det sammen til deres historie om glæden.

– Det har været helt overvældende at se historier fortalt på så forskellige måder, når vi har besøgt de mange kirkerum, siger Henrik Helms.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Glæden midt i sygdom

Kunsten og glæden kan findes mange steder.

Som når Troels Laursen tager ind på et af landets største hospitaler for at kigge på værket Lysvæld bag lysvæld fra 2017 i Rigshospitalets kirkerum.
Kunst i Gødtrup Hospitalskirke i Midtjylland og på Hospice Djursland bliver også fremvist.

I programmet får et hul i væggen opmærksomhed; det er udsmykningen i kirken i Enner Mark Fængsel udført i 2010.

I det nordjyske går vejen forbi Venø Kirke i Limfjorden, og Klosterkirken ved Aalborg Kloster er også i kameraets fokus.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En drone blev taget i brug i arbejdet med serien for at få de helt rette vinkler på kunstværkerne. Det kan også være et guldbelagt papirklip fra 2002 i Sønder Broby på Fyn, som minder om glædens barn i krybben i Betlehem for godt 2000 år siden.

Visuel oplevelsesrejse

Producer Henrik Helms ønsker at tilbyde en visuel oplevelsesrejse ind i nogle af de kunstskatte, som findes i mange kirkerum:

– Men du behøver ikke at være kunstinteresseret, for værkerne er i høj grad blot et afsæt til at kunne fortælle om julens glæde – og lidt om dig og mig som mennesker, siger han.
Det er anden gang, at Troels Laursen og Henrik Helms producerer julekalender sammen.

Sidste år gik rejsen rundt i Viborg Stift for at optage serien Ventetid. Det modtog de Viborgs Stifts initiativpris for, og i år blev rejseplanerne udvidet til hele Danmark.

Fælles projekt

Hvert afsnit er omkring tre minutter, og det er blevet til virkelighed med hjælp fra alle stifterne i Danmark og folkekirken.dk. Premieren på julekalenderen var den 28. november 2021.

Serien kan følges på stifternes hjemmesider og hos folkekirken.dk helt frem til og med den 25. december. Desuden vil man også på en række TV2-regioner kunne se afsnittene redigeret sammen til fire adventsprogrammer.

– Og så kan det være, at man får lyst til at tage på sin helt egen opdagelsesrejse rundt til de mange smukke værker, der gemmer sig i kirkerne i hele Danmark, siger Troels Laursen.
Det er hans håb, at serien vil inspirere til netop det.

Tilmelding til julekalenderen GLÆDEN – findes mange steder kan ske på viborgstift.dk/glaede
Ved tilmelding modtager man hver morgen en e-mail.