Hæv standarden, kære kvinder

Af Iben Thranholm

#Metoo debatten er blusset kraftigt op, efter at dokumentaren “Sexisme bag skærmen” netop er blevet lagt tilgængelig hos Discovery+. Her står 11 kvinder, der enten arbejder eller har arbejdet på TV 2, frem og fortæller om deres oplevelser med grænseoverskridende og krænkende adfærd på tv-stationen.

“Brutalt” og “ulækkert”. Såden beskriver tv-vært Cecilie Beck arbejdsmiljøet. Kollegaen Janni Pedersen kalder det for “klamt”, at en chef gav hende den melding, at hun ville blive fastansat, hvis hun havde sex med ham.

Den tidligere tv-vært Terese Philipsen fortæller om grove episoder i den nu detroniserede tv-vært Jes Dorph-Petersens lejlighed. En afsløring, som har kostet ham jobbet og hans status som Danmarks Mr. News.

Dokumentaren vidner om en kultur på TV2, der har været præget af sexisme og en ledelse, der udøvede magtudnyttelse til blandt andet at opnå sex.

Det er absolut grove løjer. Man forstår godt, at kvinderne føler sig krænkede – selv mange år efter episoderne fandt sted. Dokumentaren føjer sig til den efterhånden meget lange række af kvinder, der de seneste år er stået frem for at fortælle om, hvordan magtfulde mænd er gået langt over stregen.

#Metoo-bevægelsen siger, at den ønsker at ændre en kultur. Men spørgsmålet er, om man opnår det ved blot at blive ved med at udbasunere slibrige detaljer og få mænd sparket ned fra piedestalen og sendt ud i glemslen.

Måske kvinder bør vende blikket indad og spørge sig selv, om den frie sex-kultur, som de selv har kæmpet for, faktisk er problemets kerne, og ikke bare mændene?

Da den seksuelle frigørelse eksploderede i 1960’erne og -70’erne, ønskede kvinder at få samme seksualitet som mænds. De var med på at give mænd fri sex uden ansvar overhovedet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forleden hørte jeg den berømte canadiske psykologiprofessor Jordan Peterson udtale, at det er noget af det dummeste, kvinder nogensinde har gjort. Og jeg vil give ham ret.

Når kvinden ikke respekterer sig selv, så gør manden det nemlig heller ikke. Hvis en kvinde vil have en mands respekt, må hun gøre sig kostbar. Vise værdighed og kræve noget af ham.

Det har kvinder altid vidst. Det er det, man førhen kaldte for ægteskab. Manden kunne ikke få adgang til kvinden, førend han var klar til at tage ansvar. Det var også en beskyttelse af kvinden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Med den frie seksualitet har kvinder selv været med at skabe en hel generation af mænd, der ikke ved, hvordan de skal opføre sig. Mænd og kvinders seksualitet er ikke ens. De vidner de mange grove #metoo-historier jo om.

Hvis kvinder virkelig ønsker at ændre kulturen, må de også ændre på egen adfærd i stedet for alene at slå ned på hankønnet. Manden vil altid følge efter kvinden, hvad angår seksualitet. Så hæv standarden, kære kvinder.