Roman om slægtens aftryk

’I fortidens skygge’ er en slægtsroman om den midaldrende Kathleen, som tvinges til at se sin smertefulde barndom i øjnene.

Kathleen har arbejdet hårdt for at give sin datter de materielle goder, hun som barn aldrig selv havde.

Minderne fra opvæksten i ekstrem fattigdom er smertefulde, men da hun pludselig selv befinder sig i konflikt med sin teenagedatter, vælger hun at tage kontakt til den familie og fortid, hun ellers definitivt havde brudt med.

Hun har brug for svar – hvorfor er der et tilsyneladende mønster i hendes slægt, hvor relationen mellem mor og datter bliver brudt?

Vi tages med tilbage til Kathleens egen barndom, samt hendes mors, bedstemors og oldemors fortid.

Med Lynn Austins velkendte skildring af personkarakteristikker, svære livsvalg og menneskesindets dybder dykker vi ned i USA’s historie og møder kvinder, der hver har haft deres at kæmpe med.

Fortællingen skifter mellem nutid (Kathleen og datterens rejse til Kathleens barndomsegn), og fortiden, som starter med oldemorens emigration fra Irland.

Nogle af minderne får man fra flere vikler. Fx deler Kathleen sine erindringer med datteren, og senere hører man nogle af de samme begivenheder skildret af morens ungdomsveninde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En god påmindelse om, hvordan hændelser opleves forskelligt, alt efter hvilken viden og baggrund man har.

Man bliver som altid i Austins romaner opslugt af de sjælekampe, karaktererne gennemgår. Man irriteres ind imellem over deres dårlige valg, samtidig med at man kan nikke genkendende til følelser og reaktioner, der ligger til grund for disse.

Det er barske skæbner, som møder læseren, og bogens budskab, som leveres af Kathleens far i slutningen af bogen, kan vi alle tage til os: ”Lad vores lidelser lære os at være barmhjertige – lad vores synder lære os at tilgive”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lynn Austin:
I fortidens skygge.
405 sider. 249,95 kr. Lohse