12 organisationer med i Danmarks Indsamling

”Hjælp coronakrisens børn” er temaet for dette års indsamling via DR.

Danmarksindsamlingen 2021 havde Silja Okking, Mark Stokholm, Andreas Bo og Mette Bluhme Rieck som værter. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/ DR.dk.

Sammen med 11 andre humanitære organisationer vil Mission Øst samle ind for at kunne gøre en forskel, når dette års Danmarks Indsamling kulminerer i et stort tv-show på DR1 lørdag aften den 29. januar 2022. Indsamlingen, der sidste år indbragte over 120 millioner kroner, går til verdens fattige gennem danske hjælpeorganisationer.

Bag indsamlingen står 12 humanitære organisationer, som sammen med DR samler penge ind til de fattigste lande i verden.

Mission Øst har i år valgt at gå med i indsamlingen oplyser de i en mail.

Den storstilede tv-indsamling den 29. januar går blandt andet til fordrevne og coronaramte børn i den irakiske by Kirkuk, som er det område, Mission Øst hjælper.

Mission Øst vil hjælpe 5000 børn og unge, der er flygtet fra Islamisk Stat til at klare sig trods krig og corona. Foto: Mission Øst

Hjælp til Kirkuk i Irak

Mission Øst vil sikre vand, sanitet, hygiejne og uddannelse til 5.000 irakiske børn og unge i storbyen Kirkuk, der alle har måttet flygte fra terrororganisationen Islamisk Stat.

Børnene lider nu også under coronakrisen. Flygtningelejre lukker, familier mister job og indtægt, og skolerne er slidt ned.

Dårlige hygiejneforhold spreder smitte og sygdom, og især børn og piger med handicap har vanskeligt ved at klare sig helskindet gennem en skoledag.

Bedre forhold

Med penge fra Danmarks Indsamling sikres bedre sanitære forhold på 10 skoler i Kirkuk. 80 unge lærer at producere sæber og bliver oplært som ”hygiejneambassadører” for deres kammerater. Både elever og personale får indøvet gode sundhedsvaner. Bad- og toiletfaciliteter bliver renoveret.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Irak er endnu ikke kommet sig efter Islamisk Stats terror, der siden 2014 har sendt 6 millioner mennesker på flugt fra hjem, marker og virksomheder.

Tallet svarer til hele Danmarks befolkning. Ifølge FN er 2 millioner stadig fordrevet, og i en by som Kirkuk er 185.000 mennesker i dyb nød.

Coronakrisen har kun gjort ondt værre. Smittefare og nedlukning går især ud over dem, der er sårbare i forvejen: de fordrevne, børnene, pigerne og de personer, der kæmper med et handicap. Det er dem, Mission Østs indsamlingsprojekt nu går ind og hjælper.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Danmarksindsamlingen

Danmarks Indsamling støtter de stille katastrofer, der typisk ikke får medieopmærksomhed.

Udviklingsprojekterne er oftest målrettet børn i nød, der på den ene eller anden måde har mistet håbet om en fremtid, på grund af fx krig, forfølgelse og naturkatastrofer.

Danmarksindsamlingen har fundet sted siden 2007, hvor der hvert år i januar er et stort indsamlingshow på DR1, hvor alle kan give et bidrag.

Formålet er at gøre en indsats i verdens fattigste områder. Det gør man med 12 bæredygtige udviklingsprojekter inden for et specifikt tema.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På den måde kan Danmark og Danmarks Indsamling i fællesskab løfte et helt område.

Siden Danmarks Indsamling blev afholdt første gang i februar 2007, har danskerne bidraget med mere end 1,3 milliarder kroner. Penge, der har hjulpet mere end syv millioner mennesker til en bedre tilværelse og en fremtid.

Børnene skal hjælpes

I år er temaet ”Hjælp coronakrisens børn”. Dette er valgt, da konsekvenserne af coronakrisen især har ramt børn i de fattigste lande. Millioner er lige nu sat udenfor skolesystemet, og deres håb om en bedre fremtid forsvinder langsomt, mens fattigdommen vokser, og sulten tager over.

Risikoen for en barndom med børnearbejde eller som barnebrud er overhængende. Derfor laver man projekter, som det Mission Øst går ind, i håb om at hjælpe børnene til en bedre hverdag.

De 12 organisationer

som stod i spidsen for Danmarks Indsamling i 2021 var:

Folkekirkens Nødhjælp, UNICEF, SOS Børnebyerne, Røde Kors, Red Barnet, Mellemfolkeligt Samvirke, Læger uden Grænser, OXFAM IBIS, DRC Dansk Flygtningehjælp, Dansk Folkehjælp, CARE og PlanBørnefonden.

Du kan læse mere om Danmarksindsamlingen på www.danmarksindsamling.dk