Sjödin og den vigtige stilhed

Det er nu en del år tilbage, at jeg i Berlin slog vejen forbi Brandenburger Tor (hvem gør ikke det?) og det Stilhedens Rum, der ligger lige i nærheden. Og stille, det var der. Dvs. lige til en flok talestrømsramte, udenlandske turister højlydt begyndte at kommentere – ja: netop stilheden! Og så gik fløjten jo lidt af det hele, men samtidig var det en vigtig, om end uønsket demonstration af betydningen af den slags frirum i vor fortravlede og åndeligt forarmede hverdag.

Behov for at trække stikket

Benny Andersen skrev i 1964 digtet ”På høje tid” – morsomt, men også tæt på stressende at læse om, hvor meget der hele tiden skal nås: ”Da Alexander var på min alder, var han allerede den Store”.

Vigtigheden af denne erkendelse deles også af forfatteren, præsten, foredragsholderen og klummeskribenten Tomas Sjödin, der nu er fremme med en ny bog på dansk.

”Lyden af stilhed” er den lidt kryptiske titel, der under navnet ’koan’ egentlig er hentet fra zen-buddhismen. Der er tale om en art gåde-paradokser. En koan er som udgangspunkt uløselig, en umulighed.

Man kan ikke gå til den intellektuelt, alene intuitivt. Den sammenlignes også med det at skære en rulle snor over; et enkelt snit er, hvad der skal til.

Tomas Sjödin er præst i pinsekirken i Gøteborg og forfatter til en række bøger, hvoraf flere er oversat til dansk.

Tomas Sjödin betegner sig selv som et overskudsmenneske, der skriver ud fra dét sprudlende liv, han omgives af. Det indebærer også et konstant lydtæppe, der gør, at han jævnligt må trække stikket ud; han bekender sin skrøbelighed: hver dag må han dykke en time ned i stilheden. Ellers blæser han væk, som han siger.

Men stilhed er ikke det samme som tomhed, derimod er den et afsæt for et liv, hvor man kan gå mere i dybden. Han har talt med mange mennesker, der direkte adspurgt om, hvad de savner mest, som det første nævner stilhed, ro, fred.

Bred interesse for stilhed

Det er derfor ikke et privat projekt, som forfatteren er ude i. Det er et alment ærinde af bred interesse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sjödin oplever også stilheden på nærmeste hold og i stor-skala under en rejse gennem store, næsten-øde km efter km tværs over USA, og han begynder uventet at græde, da det går op for ham, at al denne stilhed, alle disse store vidder kun fattigt lader sig indfange med ord.

Han reflekterer over ordene i Johannes’ Åbenbaring: at der blev ”stilhed i himlen hen ved en halv time”, og han møder bl.a. forfatterne Philip Yancey og Eugene Peterson, der også er kendt herhjemme.

Der er altid noget at hente hos Tomas Sjödin. Denne bog er hans 7. på dansk. Lige så velkommen som de forrige.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tomas Sjödin:
Lyden af stilhed
210 sider. 250 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag