Mission 10/40 opererer bag Talibans linjer

I august sidste år var verden vidne til et kæmpedrama i Afghanistan. I løbet af nogle få uger løb den radikalislamiske terrorbevægelse Taliban den tidligere regering og dens vestlige allierede over ende.

Et forsmædeligt nederlag for USA og dets allierede, herunder Danmark, som i årtier har ofret hundredvis af milliarder dollars og kroner og tusindvis af unge mænds liv på at hjælpe afghanerne på fode, humanitært, økonomisk og militært.

Ramt af katastrofer

Men siden august, på kun seks måneder, er det gået fra ondt til meget, meget værre. Siden Talibans magtovertagelse er infrastrukturen i landet brudt totalt sammen, og dette i kølvandet på en frygtelig tørke i landet sidste sommer. Og lige nu er det ekstrem vinter med store kuldegrader.

3,5 mio afghanske børn vil i år lide af underernæring og 130.000 af dem vil dø af sult, ifølge FN! Samtidig har Taliban indført et rædselsregime på linje med det kalifat, der blev indført i 600-tallet. Offentlige henrettelser, afhugning af lemmer og fuld tildækning af alle piger og kvinder fra 10 års alderen og en allestedsnærværende frygt for de diktatoriske magthavere.

Kvinder kan ikke arbejde

Det er forbudt kvinderne at tage et normalt arbejde. Og det i et land med hundredetusinder af kvinder, som er enlige forsørgere efter årtiers krig og flere end 1 million døde, hovedsagelig mænd. Kvinderne har lov til at samle blade og gøre rent for deres naboer, men det rækker ofte kun til huslejen – slet ikke til mad og medicin til dem selv og deres børn.

Selv om de tigger mad til deres børn, må tusindvis af kvinder alligevel se deres børn sulte. Mange af dem føler sig pressede til at sælge deres børn, fortrinsvis deres små piger, til fremmede mænd til et ubærligt liv!

Med baggrund i eksemplet fra religionens grundlægger, er det en udbredt praksis, at mændene har samleje med de små piger, inden de får burkaen på, når de bliver 10 år. Pigerne får ødelagt deres underliv, de mister deres barndom og de bliver psykisk lemlæstede for livet.

Kim Hartzner er læge og i fritiden leder af det nystiftede missionsselskab Mission 10forty.

Udenom Taliban

De hjælpeoganisationer, der har lov til at arbejde i Afghanistan, er tvunget til at samarbejde med Taliban og må ikke vise eller påtale disse mange uhyrligheder. Men det kan Mission10forty! Med vores store netværk af medarbejdere i landet, kan vi arbejde under Talibans radar og sikre, at den hjælp, vi overfører direkte fra Danmark, når ud til hundredvis af familier.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vores folk overrækker pengene til nøje udvalgte familier, dvs. fattige familier med små piger i fare for at blive solgt og familier, hvor børnene risikerer at dø af sult. Og de videofilmer overrækkelsen af pengene, at pigerne stadig er i familierne, og at børnene har fået mad. Videoerne sender de til Mission10forty!

Vores folk sætter bogstaveligt talt livet på spil med dette arbejde. Og Taliban prøver på alle måder at forhindre, at hjælpen kommer ud, og at vi fortæller om den.

Afghanske børn lider af sult – og pigerne misbruges.

”Takket være jer har jeg stadig min datter!”

Afghanske Samira er bare en lille pige på fire år. Alligevel kommer der hver dag mænd, der vil købe hende til ‘ægteskab’. Vi mødte første gang Samiras mor Lina juleaftensdag, og hun græd, da hun fortalte os sin historie: “Min mand døde i en bilulykke for to år siden. Nu bor jeg med lille Samira og hendes to onkler på 14 og 16.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi fire lever af de penge, jeg kan tjene ved at vaske tøj for vores naboer, og det rækker slet ikke til mad til os alle fire“. Allerede først i januar lykkedes det os at sende 270 kroner til hvert af medlemmerne i Samiras familie.

Først i februar hjalp vi for anden gang den lille familie, så de har penge til at købe mel, ris, madolie og brænde, og så Lina dermed ikke bliver presset ud i at skulle sælge lille Samira.

Hver dag modtager vi appeller fra familier som Linas, og vi ønsker at hjælpe så mange familier som overhovedet muligt.
Tusind tak for enhver støtte!