Oasehøjskolen huser også ukrainske flygtninge

Tirsdag havde skolen en social aften med ukrainere og danskere.

Oasehøjskolen, som er Dansk Oases højskole, har netop modtaget 17 flygtninge fra Ukraine.

De 17 ukrainere er i alderen 9-75 år. De er blevet indlogeret i en ledig værelsesfløj på skolen. Der kommer muligvis flere.

Naturligt at hjælpe

– Vi tilbød Silkeborg kommune hjælp til at modtage flygtninge ved starten af krigen, hvis det skulle blive nødvendigt, fortæller forstander Jakob Swartz.

– Vi har en ledig værelsesfløj i denne måned, som vi ellers bruger til korte kurser. Det var derfor oplagt, at vi tilbød at hjælpe Silkeborg Kommune. Det er en del af skolens identitet, at vi omsætter vores viden til handling, og det lå hverken lærere eller elever fjernt at give en hånd med i den aktuelle akutte situation.

– Skolen fik at vide af kommunen at deres kontaktoplysninger ville blive givet videre til en privat lokal koordinator for modtagelse af flygtninge. De blev hurtigt ringet op med besked om, at der var en bus på vej, og om vi ville tage imod nogle af flygtningene.

At gøre det rigtige

– Vi ved ikke, hvordan det skal forløbe, men vi ved, at det er det rette at gøre, at tage imod folk i nød. Så finder vi ud af de praktiske ting hen ad vejen sammen med vore gæster, elever og lærere. Højskoleeleverne er med til at gøre værelserne klar, organisere spisning og anden hjælp til vore gæster. Her gør de konkret en forskel for mennesker der har brug for vores hjælp, siger forstander Jakob Swartz.

De ukrainske flygtninge indgår i livet på skolen ved, at de spiser alle måltider sammen med eleverne og laver fælles rengøring. Eleverne følger deres normale skema, men laver også forskellige aktiviteter sammen med de nye gæster. Fx volleyball og udflugter, og man prøver at snakke sammen med dem via google translate. Men det er lidt af en udfordring, da kun tre af ukrainerne taler engelsk.

Oasehøjskolen ligger i skønne omgivelser med megen natur. Ukrainerne nyder de rolige og smukke omgivelser på skolen.
Økonomien er dog en lille udfordring. Som højskole skal man følge højskoleloven, og ifølge loven må skolens midler kun bruges til skolens formål.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Skolen må ikke bruge midler til at huse flygtningene gratis. Derfor har skolen startet en indsamling til at dække udgifterne ved at huse flygtningene og oplever en stor opbakning fra skolens bagland og lokalsamfundet for at løfte opgaven.
Foreløbig skal flygtningene kun bo på skolen i 1-2 uger. Herefter beslutter Silkeborg kommune, hvad der skal ske.