Ruslands krig i Ukraine får jøder til at flygte til Israel

Jøder vender hjem fra Ukraine og Rusland

Ukrainske jøder ankom den 6. marts til Israel. De blev budt velkommen af bl.a. fungerende leder af Jewish Agency, Yaakov Hagoel, og minister for immigration og integration, Pnina Tamano-Shata, som uddelte flag. (Foto: Aliya- og integrationsdepartementet)

Den russiske angrebskrig mod Ukraine førte til, at 400 jødiske flygtninge ankom til Ben-Gurion lufthavnen den 6. marts. Flere ministre var til stede for at byde jøderne velkommen til staten Israel.

De jødiske flygtninge fra Ukraine blev modtaget med israelske sange, flag og taler. Foto: Aliya- og integrationsdepartement

Der lød israelske sange fra højtaleren, da minister for aliya (immigration) og integration, Pnina Tamano-Shata, uddelte flag til de immigranter, som kom gik ned ad flytrappen.

– Israelske jøder og jøder i diasporaen er vævet sammen af en fælles skæbne. I dag går vi i gang med en af staten Israels største operationer for at redde ukrainske jøder, som flygter fra kampene i landet.
«Israelsk garanti» er navnet på operationen, som skal bringe ukrainske jøder trygt til Israel, samt bosætte og integrere dem i landet.

Mange børn

Af de 400 immigranter, som kom søndag, var de hundrede forældreløse børn, som er reddet ud af Ukraine.

– Spændingen i børnenes ansigter var stor. Jeg var så glad over at kunne byde dem velkommen med et stort knus. Børnene har ikke nogen forældre derhjemme. De vil få bedst mulige ressourcer fra den israelske regering. Vi sætter penge af til den bedste absorption i denne vanskelige periode, sagde Pnina Tamano-Shata.

– I en sådan tid, når verden står overfor uro, er jøder ikke trygge. Alle bliver mindet om, hvor vigtigt det er, at vi har et hjem i staten Israel, uanset hvor vi er. Vi er forberedt på en betydelig immigrationsbølge, som et resultat af situationen. Dette er en udfordring for staten Israel, som vi har haft flere gange, sagde statsminister Naftali Bennett, der bød de nye landsmænd velkommen på flyvepladsen.

– Vi må sørge for, at de jøder, som undslipper fra farefulde steder, er velkomne på bedste måde i staten Israel, at de får en varm velkomst, en åben dør og et varmt hjem, sagde Bennett. Israels regering har allerede skaffet sig en vis oversigt over, hvor mange jøder fra det krigshærgede Ukraine, som kan forventes at rejse til Israel.

Flere vil til Israel

– Israel er parat til at modtage en stor bølge på omkring hundrede tusind jøder og deres familiemedlemmer fra Ukraine og Rusland, som ifølge israelsk lov har ret til at komme og vil få israelsk statsborgerskab.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Frem til søndag den 6. marts var 2034 ukrainere ankommet til Israel. Trenden er opadgående. Alt tyder på, at 15.000 ukrainere fra Ukraine vil komme til Israel inden udgangen af marts måned. Af disse er der 90 procent, som ikke har ret til israelsk statsborgerskab, sagde indenrigsminister Ayelet Shaked.

Ministeren anslog, at kun ti procent af flygtningene er jøder med ret til statsborgerskab. Hun antydede, at det kan blive nødvendigt at begrænse strømmen af ikke-jøder. Flere mener, at det er umuligt for Israel at modtage alle, som ønsker at komme til Israel uden at være af jødisk afstamning, hvilket ifølge loven giver ret til statsborgerskab.

Tak for hjælpen

Det er flere, som er engageret i «Operation Israelsk Garanti». En af dem er fungerende formand Yaakov Hagoel fra Jewish Agency (jødisk bureau). Han takkede de jødiske samfund, som har været med til at få de 400 jøder hjem. Blandt dem er International Fellowship of Christians and Jews (IFCJ), Jewish Federation of North America, Keren Hayesod og givere fra hele verden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Avisen The Jerusalem Post skrev, at immigranterne klappede, da flyet landede trygt i den jødiske stat. Og nogle af passagererne om bord sang den israelske sang «Hevenu shalom aleichem» (Vi bringer jer fred).