Areopagos fylder 100 år

Kirkelig organisation med hjerte for mødet mellem Øst og Vest er stadig aktuel.

Dorthe Davidsen Langås er Landschef for Areopagos i Danmark. Foto: Lea Braüner Larsen.

Gennem 100 år har den kirkelige organisation Areopagos inspireret til dialog, trospraksis og studier i Danmark, Norge, Kina og Hong Kong. Den 2. april fejredes fødselsdagen med stor jubilæumsfest i Helligåndskirken i København.

Rejsen til Kina

I 1922 rejste de to missionærer Karl Ludvig Reichelt og Notto N. Thelle til Nanking i Kina. De ønskede at være med til at se buddhister blive omvendt til den kristne tro. Med i bagagen havde de en stor vision om at etablere et brødrehjem for buddhistiske munke, hvor munkene kunne blive på kortere eller længere ophold, mens de studerede kristendommen og Kristus.

Buddhister og Jesus

Mission blandt buddhister havde længe ligget Karl Ludvig Reichelt på hjerte. Han havde tilbragt flere år i Kina og i samme periode oplevet, hvordan hans sprog og kultur kom til kort, når han forsøgte at fortælle buddhisterne om Kristus.
Når han fortalte dem, at de skulle tro på Kristus for at få evigt liv, rystede de på hovedet af ham. De buddhistiske munke rejste jo netop fra tempel til tempel for at udvikle sindet, så de kunne undgå det evige kredsløb.

Mødet mellem øst og vest

I ønsket om at fortælle munkene om Kristus på en måde, så de kunne forstå ham, forsøgte Reichelt at skabe mødesteder mellem Øst og Vest. Han begyndte at studere buddhismen, besøgte deres templer, mediterede sammen med dem og førte mange samtaler med munkene. I samtiden blev han beskyldt for religionsblanderi, men måske var han bare forud for sin tid. Mange missionsselskaber møder i dag fremmede kulturer og religioner med samme tilgang som Reichelts.

Aroepagos’ grundlægger Karl Ludvig Reichelt ses her sammen med sin søn Gerhard og den tidligere buddhistiske munk Kuanto, som blev døbt juledag 1919 og var Reichelts nære ven og medhjælper i arbejdet.

Begyndelsen

Reichelt stiftede Den Nordiske Kristne Buddhistmission – nu Areopagos – og her 100 år efter arbejder Areopagos fortsat for de samme værdier, som de gjorde for 100 år siden. Verden har forandret sig. Den er trådt ind i det 21. århundrede, men Areopagos ’ arbejde er ikke blevet mindre vigtigt, end det var på Reichelts tid. Det mener landechef i Danmark, Dorthe Davidsen Langås:

Stadig aktuelt

”Tiden kalder på det møde, vi arbejder med i Areopagos. Mødet mellem øst og vest, mellem hoved og hjerte, mellem viden og tro, mellem den udadrettede og hektiske centrifugalkraft og den rolige og indvendte centripetalkraft. Mødet giver balance.”

Af samme grund arbejder Areopagos stadigvæk med dialog, trospraksis og studier. Værdierne gennemsyrer alt Areopagos’ arbejde, hvad enten det er i meditationsformen Bøn i Bevægelse, fællesskabet Nautilus for åndeligt nysgerrige eller samarbejdet med partnere i Østen.

100 års fest

Areopagos’ runde fødselsdag blev fejret lørdag 2. april i Helligåndskirken på Strøget i København med flere åbne arrangementer. Professor Notto R.Thelle prædikede ved festgudstjenesten, og om eftermiddagen var der paneldebat styret af journalist Anders Laugesen om at søge sammen med blandt andre filosof Emil Hageman, forfatter Charlotte Rørth og buddhistisk nonne Tenzin Drolkar.


Artiklen fortsætter efter annoncen:For mere info om Areopagos, se www.areopagos.dk.