NGO: Nigeria kan blive et nyt Rwanda

Britiske Baroness Cox fra den humanitære ngo HART, advarer om den stigende vold mod kristne i Nigeria. Foto: HART

Et humanitært nødhjælpsteam rapporterer efter et besøg i det centrale Nigeria, at islamisters vold mod kristne har fordrevet millioner, og at ”det kan udvikle sig til etnisk udrensning eller endda folkemord”. Det skriver Christian Today.

Teamet med blandt andre den 84-årige Baroness Cox, der er grundlægger og leder af Humanitarian Aid Relief Trust (HART), ”bevidnede ødelagte hjem, marker, butikker, kirker, præsteboliger og et børnehjem”, som var blevet angrebet af islamistiske fulanier ”indenfor de seneste syv måneder”.

I en fælles rapport skriver HART, The International Organisation for Peace Building and Social Justice UK (PSJ-UK) og Christian Solidarity International (CSI), at de skyldige ”sjældent eller aldrig bliver retsforfulgt”. I forordet til rapporten skriver Baroness Cox, at hun under sit seneste besøg i marts for første gang blev rådet til at flyve fra Abuja til Jos, der er hovedstad i Plateau State. Forklaringen var, at der nu sker flere drab og kidnapninger. ”Det er endnu en indikation på, at sikkerheden er blev forringet i de centrale stater,” skriver hun.

Det humanitære team hørte detaljerede beretninger om, at angriberne ”bevidst går efter og slagter” mange børn, om et brutalt angreb på en 98-årig kvinde, der blev brændt levende, og om mennesker, der blev angrebet med macheter, mens de løb væk fra skyderier. Ifølge rapporten bruger de islamistiske fulani-militser både automatvåben, lasersigte, macheter og brandbomber og kemikalier, når de nedbrænder huse.

Internationale menneskeretsgrupper har i årevis advaret om udviklingen i Nigeria, som af flere kaldes et folkemord, fordi regeringen ignorerer de kristnes situation. Menneskeretsadvokaten Emmanuel Ogebe, fra Justice for Jos, fortalte teamet: ”Ingen bliver holdt ansvarlige for grusomhederne.

Vi gentager samme scenarie som i Rwanda. Vi er på vej mod et sammenbrud. I starten blev folkemordet i Rwanda kaldt en ’konflikt mellem landmænd og hyrder’, og se bare, hvad der skete. Rwanda er på størrelse med en stat i Nigeria. Verden vil ikke kunne bære konsekvenserne,” fastslog advokaten.

HART, PSJ-UK og CSI opfordrer i rapporten Nigerias myndigheder til straks at stoppe volden og sikre en upartisk retsforfølgelse af de skyldige.