Terrorbølge i Israel op til ramadanen

De to 19-årige grænsebetjente Yezen Falah og Shirel Abukarat blev dræbt af arabiske terrorister fra Umm el-Fahm den 27. marts. Billedet blev taget af politiet få timer før, de blev skudt.

En terrorist dræbte tirsdag den 22. marts fire mennesker og sårede flere i ørkenhovedstaden Beersheba. Han blev skudt af en buschauffør og en forbipasserende.

– Det var et koldblodigt mord begået af en terrorist. Jeg havde ikke troet, at jeg skulle holde nekrolog over uskyldige mennesker, som blev myrdet, fordi de var jøder, sagde borgmester Reuven Danilovich ved en af begravelserne. Terroristen påkørte og dræbte først Moshe Kravitsky, far til fire, som kom cyklende. Han var en rar mand fra Chabad-bevægelsen, som i ti år havde drevet et suppekøkken og stod for velgørenhedsarbejde i Nahal Beka. Morderen satte så kursen mod en tankstation, gik ud af bilen og stak Laura Yitzhak (43 år og mor til tre) til døde. Hun var gift med en politimand, som senere kom til gerningsstedet. Derpå kørte terroristen til indkøbscenteret BIG, hvor han stak Menachem Yechezkel (67) og Doris Yahbas (49) fra Moshav Gilat ihjel. Hun efterlader sig mand og tre børn.
Den vilde terrorfærd fortsatte, indtil morderen påkørte en anden bil. Han stod ud af bilen, stak af og sårede en mand, før han selv blev skuddræbt.

Øjenvidne fortæller

Hila Avisror blev stukket ned uden for indkøbscenteret, men overlevede. På Soroka hospitalet fortalte hun om angrebet.

– Da jeg gik til centeret, kom han bagfra. Han stak mig to gange, og jeg faldt. Jeg så, at han gik hen mod endnu en kvinde. Han så mig ind i øjnene med et ondt blik. Jeg blødte, men oplevede et mirakel. Jeg fik livet som en gave. Men jeg forstod kort efter, at nogen blev myrdet lige ved siden af mig.

Heltene skød

Det var buschauffør Arthur Haimov, som dræbte terroristen. – Da jeg identificerede ham, sagde jeg til mig selv, at jeg vil ta’ kontrol og stoppe dette. Jeg gik ud af køretøjet og hen mod terroristen, mens jeg bad ham om at lægge kniven, sagde Haimov.

Israelske medier har vist en video-optagelse af kampen. Buschaufføren løb efter terroristen, som prøvede at slippe væk. Men så vendte han sig og gik til modangreb. Da skød Haimov morderen. Også en anden åbnede ild. Redningsmanden blev hyldet som en modig helt, både af busselskabet og fagforeningen Histadrut. Israels præsident Isaac Herzog talte med Haimov og sagde, at han var stolt over at være israeler på grund hans indsats, som hindrede tab af flere liv.

ISIS-terrorist

Terroristen var Muhammad Alab Ahmed abu al-Kiyan (34). Han var en beduin fra byen Hura, ikke langt fra Beersheba. Han har flere gange afsonet fængselsstraffe. I 2015 blev han arresteret, fordi han gik ind for at fremme ISIS i grundskolen. Han skal også have været medlem af ISIS og forsøgt at flytte til Syrien for at tilslutte sig terrorbevægelsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge meldinger er også Hamas meget aktiv blandt beduinerne. To af terroristens brødre er mistænkt for at have hjulpet ham med angrebet. En af dem er mistænkt for have givet ham kniven. I Gaza blev der uddelt søde sager til børn for at fejre drabene. Som et svar på terrorangrebet sagde regeringen, at de vil bygge 10 nye bosættelser i Negev.

To unge betjente dræbt

De to 19-årige grænsepolitibetjente Yezen Falah og Shirel Abukarat blev dræbt søndag den 27. marts. Flere personer blev såret, da terroristerne åbnede ild med maskingeværer. Falah var fra den drusiske landsby Kisra-Sumel i Nord-Israel. Det var bare et år siden, han begyndte i grænsepolitiet. Han efterlader sine forældre, en bror og en søster.

Abukarat var fra Netanya. Hendes familie immigrerede fra Frankrig i 2006. Hun var gået ind i tjenesten for seks måneder siden. Hun efterlader sig forældrene og en bror, oplyste politiet. Terroristerne Ibrahim og Ayman Aggbirrya var fra Umm el-Fahm nær Hadera. Begge blev skudt og dræbt efter bare to minutter af to politimænd fra det hemmelige politi, som opholdt sig på en restaurant.


Artiklen fortsætter efter annoncen: