100 dræbt under pinsegudstjeneste

De kristne i Nigeria er gennem flere år blevet udsat for systematisk vold i form af fx drab, bortførelser og nedbrænding af huse, skoler og kirker. Flere islamistiske terrorgrupper står bag forfølgelserne, men hidtil har ingen taget ansvar for massakren pinsedag. Arkivfoto: Open Doors.

Ved afslutningen på en katolsk messe pinsedag i delstaten Ondo i det sydvestlige Nigeria, har ukendte gerningsmænd med bomber og skydevåben dræbt omkring 100 kirkegængere, heraf mange kvinder og børn.

Ifølge Morning Star News blev kirken St. Francis Xavier Catholic Church i byen Owo angrebet ved ni-tiden søndag morgen. Kirkeledere og lokale borgere har oplyst, at fire tungtbevæbnede terrorister hen mod slutningen af gudstjenesten smed bomber mod bygningen og skød løs på kirkegængerne.

’Sort søndag i Owo’

Præsten Andrew Abayomi fortalte om angrebet: “Vi var til messe, da terroristerne angreb os. De skød mod menigheden, mens de brød ind i kirken ved at smide hjemmelavede bomber mod bygningen. Nogle af os gemte os inde i kirken, mens de skød imod os på må og få. Det varede omkring 20 minutter, før de trak sig tilbage.”

Medlem af Repræsentanternes Hus for Owo, Adelegbe Timileyin, fortalte AP, at en af kirkens præster blev bortført under angrebet.

Præsten fortalte, at det efterfølgende var svært at få et overblik over antallet af døde og sårede, fordi lederne havde travlt med at få de sårede på hospitalet. Medlem af Repræsentanternes Hus for Owo, Adelegbe Timileyin, fortalte AP, at en af kirkens præster var blevet bortført under angrebet.

Nogle lokale borgere vurderer, at antallet af omkomne ”kun” var omkring 70, men at flere andre kristne blev bortført under massakren.
Ondos guvernør, Arakunrin Oluwarotimi Akeredolu, har udtalt, at det var en ”sort søndag” i Owo. Samtidig lovede han at bruge alle ressourcer for at finde de skyldige og få dem dømt.

Hævn for restriktioner?

Foreløbig har ingen taget ansvaret for angrebet, men man mistænker endnu engang radikaliserede fulani-hyrder. De har tidligere angrebet kristne samfund i det nordlige Nigeria med kidnapninger og drab, hvorimod Ondo hidtil har været et fredeligere område. Men myndighederne er klar over, at hyrderne den seneste tid har været aktive i delstaten Ondo, og det har fået myndighederne til at indføre restriktioner på adgang til græsningsarealerne.

En lokalpolitiker ved navn Adeyemi Olayemi har til flere reportere udtalt, at fulanierne muligvis har angrebet kirken som hævn for restriktionerne.

“Vi har kunnet leve i bedre sikkerhed, siden myndighederne fordrev hyrderne fra vore skovområder,” sagde Olayemi og konkluderede: “Dette er et gengældelsesangreb, som har til formål at sende et diabolsk budskab til guvernøren.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nigerias præsident, Muhammadu Buhari, har fordømt angrebet med ordene: ”Uanset hvad, vil dette land aldrig overgive sig til onde og samvittighedsløse mennesker, og mørket vil aldrig sejre over lyset. Nigeria vil vinde før eller siden.”

Problemet med islamistisk vold findes både i Nigeria og i Sahel-regionen, hvor fulanierne tælles i hundreder af klaner. Mange af disse er ikke ekstremistiske, men nogle fulanier har tilsluttet sig den radikale islamistiske ideologi, forklarede den britiske All-Party Parliamentary Group for International Freedom or Belief (APPG) for nylig i en rapport.

“De tilslutter sig en ideologi, der ligner Boko Harams og ISWAP’s [Islamic State West Africa Province], og de viser tydeligt, at det er deres hensigt at ramme kristne og stærke symboler for kristen identitet,” hedder det i APPG-rapporten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Socialt-religiøst motiv

Lokale kirkeledere har udtalt, at de ser hyrdernes angreb på kristne landsbysamfund i Nigerias mellembælte som udtryk for, at fulani-hyrderne vil overtage de kristne landområder og indføre islam. Samtidig mener de, at voldshandlingerne hænger sammen med, at ørkenen breder sig, så det bliver stadig sværere for hyrderne at finde føde til deres kvæg.

Nigeria er det land, hvor flest kristne blev dræbt for deres tro i perioden 1. oktober 2020 til 30. september 2021. I denne periode blev 4.650 kristne dræbt i Nigeria, hedder det i Open Doors’ 2022 World Watch List. Også antallet af kidnappede kristne var højest i Nigeria, hvor over 2.500 blev kidnappet, skriver Open Doors i WWL-rapporten.

Også når det gælder antallet af angreb mod kirker, ligger Nigeria højt på verdensranglisten. Med 470 tilfælde overgås Nigeria kun af Kina, når det gælder kirkeangreb, skriver Morning Star News.