Underskrev erklæring om sikker kirurgi i Afrika inden 2030

Repræsentanter for seks lande underskrev en ambitiøs sundhedserklæring ombord på hospitalsskibet Global Mercy.

En drone har taget dette billede ved kajen i Dakar, Senegal, hvor skibet Afrika Mercy (alias den tidligere Storebæltsfærge Dronning Ingrid) nu ligger sammen med det nye hospitalsskib Global Mercy.

Præsident Macky Sall gik i front for en historisk målsætning for adgang til sikker kirurgi på det afrikanske kontinent ved indvielsen af verdens største civile hospitalsskib, Global Mercy™.

Om bord på det nyeste Mercy Ship forpligtede seks afrikanske ledere sig til Dakar-erklæringen – en køreplan, der vil fremskynde adgangen til kirurgisk, obstetrisk og anæstesi-behandling inden 2030. Senegals præsident Macky Sall indviede den 30. maj i Dakar verdens største specialbyggede hospitalsskib og forpligtede sig samtidig til bedre sundhedstilbud for befolkningen på det afrikanske kontinent.

2030-planen for Afrika

Ceremonien var samtidig en fejring af mere end 30 års tjeneste i Afrika sammen med den globale humanitære organisation Mercy Ships og dens afrikanske partnere. Repræsentanter fra Cameroun, Comorerne, Republikken Congo, Gambia, Guinea-Bissau og Senegal samledes om bord på Global Mercy for at godkende en strategisk køreplan for afrikanske nationer, der skal forbedre kirurgisk behandling inden 2030.

Det anslås, at 93 % af befolkningen syd for Sahara stadig mangler adgang til sikker kirurgi. Præsident Macky Sall bød velkommen til statsoverhovederne og sagde: ”Vi, statsoverhoveder til stede i dag, har vedtaget Dakar-erklæringen, som er resultatet af vores ministres og eksperters minutiøse arbejde med adgang til kirurgisk, obstetrisk og anæstesi-behandling.

Som præsident for Den Afrikanske Union forpligter jeg mig til at bringe Dakar-erklæringen til topmødet mellem statsoverhoveder og afrikanske regeringer.” Gert van de Weerdhof, Mercy Ships administrerende direktør, sagde: ”Indvielsen af Global Mercy er kun en del af grunden til, at vi fejrer i dag. Store beslutninger er blevet truffet her i Dakar.”

Det anslås, at 93 % af befolkningen
syd for Sahara stadig mangler adgang til sikker kirurgi.

Præsident for Comorerne, Azali Assoumani sagde: ”Jeg hylder Senegal såvel som personalet på Mercy Ships for deres engagement i denne mission. Jeg bifalder dette modelsamarbejde, der bidrager til at styrke vores kirurgiske, obstetriske og anæstesi-systemer i Afrika.”

Dakar-erklæringen

Dakar-erklæringen er en historisk aftale udviklet på baggrund af diskussioner fra et internationalt symposium i Senegal afholdt 4.-6. maj 2022, hvor eksperter og sundhedsministre fra 29 afrikanske nationer mødtes for at fremlægge deres forpligtelse til at fremme adgangen til kirurgisk, obstetrisk og anæstesi-behandling.

Resultatet førte til et nyt initiativ til at udarbejde en klar vej mod mere sikker og bredere adgang til kirurgisk behandling i Afrika inden 2030. Symposiets medlemmer delte viden om deres landes kirurgiske plejesituationer, adresserede huller og udfordringer i deres nationale kirurgiske, obstetriske og anæstesi-planer og udviklede nye strategier for implementering og kapacitetsopbygning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forud for det internationale symposium blev der gennemført en baseline-vurdering med hvert land og evalueret af en videnskabelig komité.
Undersøgelsen, som er den første af sin slags, har indsamlet data om tilgængeligheden, adgangen og driften af kirurgiske, obstetriske og anæstetiske sundhedssystemer i 29 af de 47 nationer i Verdenssundhedsorganisationen WHOs afrikanske region syd for Sahara. Den giver kritisk indsigt i Afrikas sundhedssystemer fra distriktshospitals perspektiv, især inden for kirurgi.

WHO vil udnytte resultaterne af undersøgelsen til at fuldføre den igangværende situationsanalyse af kliniske og hospitalsydelser, samt udvikle og færdiggøre den regionale strategi for styrkelse af kliniske og hospitals-tjenester i Afrika.

Ambitiøs plan

”Det er et fantastisk stykke arbejde, der de seneste måneder er blevet lavet i Afrika. Mere end 800 hospitaler har leveret data til denne analyse, og det er et stykke verdenshistorie, vi d. 30. maj var vidne til, da de afrikanske lande indgik Dakar-erklæringen. Målet om at kunne give adgang til kirurgi til den afrikanske befolkning i 2030 er et ambitiøs, relevant og nødvendigt mål, som vil redde utallige liv i fremtiden,” udtalte generalsekretær for Mercy Ships Danmark, Vibeke Hauge Førrisdahl, som selv deltog i fejringen i Senegal.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den omfattende foreløbige rapport udviklet af medlemmer af den videnskabelige komité førte til udarbejdelsen af en køreplan for at opskalere investeringer i styrkelse af kirurgisk, obstetrisk, anæstesi- og sygepleje i Afrika i overensstemmelse med Sustainable Development Goals (SDG).

Udkastet til Dakar-erklæring blev udarbejdet og godkendt af sundhedsministrene og godkendt af de besøgende afrikanske statsoverhoveder. En optagelse af indvielsesceremonien kan findes på: https://www.youtube.com/watch?v=HylOGBYaX-0.

Læs også: Verdens største civile hospitalsskib på første mission i Afrika