EU vil købe gas fra Israel

Gas fra Middelhavet skal fremover erstatte noget af den russiske gas i Europa.

EU vender sig nu til Israel og Egypten for at erstatte noget af den russiske gas med gas fra Middelhavet. En aftale mellem EU, Egypten og Israel blev underskrevet i Kairo den 15. juni. EUs mål er at blive mere uafhængig af russisk gas og hindre afpresning fra Rusland.

– Med denne aftale vil vi arbejde for at få en stabil leverance af gas til EU fra den østlige del af Middelhavet. Dette vil bidrage til vor energisikkerhed, skrev EU-kommissionens præsident Ursula von der Leyen på Twitter under det syvende møde i Det østlige Middelhavs gasforum (EMGF) i Kairo den 15. juni.

Sidste år importerede EU omkring 40 procent af gassen fra Rusland. Ifølge Ursula von der Leyen er der i første omgang tale om, at Israel skal sende mere gas via Egypten, som har infrastruktur til at udskibe gassen med tankskibe, fremgår det af en meddelelse fra nyhedsbureauet AP.

– Kreml har forsøgt sig med afpresning på grund af vor afhængighed af russisk fossilt brændsel. Siden krigen startede, har Rusland bevidst kuttet gasforsyningerne til Polen, Bulgarien, Finland, Danmark og Nederland som gengældelse for vores støtte til Ukraine, sagde Ursula von der Leyen i en tale på Ben-Gurion Universitet i Beersheba ifølge AFP.

Ursula von der Leyen blev æresdoktor på Ben-Gurion Universitet.

Besøg i Israel

EU ser også på andre måder at få energi fra Middelhavet på. Ursula von der Leyen fortalte under sit besøg i Israel, at man ser på mulighederne for at få et kraftkabel mellem Israel, Cypern og Grækenland. Den anden mulighed er en rørledning for naturgas og brint fra Middelhavet, skrev Bloomberg nyheder.

Men rørledningen har vist sig vanskelig at finansiere, efter at Biden-administrationen mistede interessen. Tyrkiet er sandsynligvis også ude efter at få Israel med på en rørledning gennem Tyrkiet.

– Kremls opførsel styrker vort forsæt om at gøre os fri fra afhængigheden af russisk fossilt brændsel. Vi undersøger nu mulighederne for at optrappe vort energisamarbejde med Israel, sagde von der Leyen under besøget i Israel tirsdag.

– Europa har brug for energi, og Israel har naturgas i sine farvande. Dette er gode nyheder for Israel, Italien og Europa, sagde Israels statsminister Naftali Bennett under et møde, hvor også Italiens statsminister Mario Draghi var til stede.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi ønsker at reducere vor afhængighed af russisk gas, sagde Draghi, som fulgte EU-kommissionens præsident under besøget i Israel, skrev i24NEWS.

Ny aftale

Gasaftalen på EMGF i Kairo blev underskrevet af EU-kommissær for energi Kadri Simson, Egyptens minister for olie og naturalressourcer Tarek El-Molla og Israels energiminister Karine Elharrar i nærvær af EU-kommissionens præsident Ursula von der Leyen.

– Dette er et stort øjeblik, hvor lille Israel bli’r en betydelig spiller i det globale energimarked. Dette memorandum om forståelse vil åbne for israelsk eksport af naturgas til Europa for første gang. Det er mere imponerende, end det ser ud til. Israel og Israels energi- og vandselskab bliver en nøglespiller i verden, sagde Israels energiminister Karine Elharrar ifølge Times of Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge avisen har Israel to gasfelter i drift, som samlet er anslået til 690 milliarder kubikmeter naturgas. Videre er et tredje felt under udvikling. Ifølge beregninger fra Channel 12 kan aftalen med EU give én milliard shekel (290 millioner dollar) i statskassen. Egyptens minister for olie og naturalressourcer, Tarek El-Molla, sagde, at aftalen er en vigtig milepæl for samarbejdet mellem Egypten, Israel og EU.

– Aftalen kan lede til videre samarbejde i EMGF, som består af Jordan, Israel, Cypern, Grækenland, Egypten, PA (Det palæstinensiske selvstyre), Frankrig og Italien, oplyste Tarek El-Molla.

EU & Israel

Statsminister Naftali Bennett påpegede under mødet med von der Leyen, at Israel er gået fra at være en gasimportør til at blive en gaseksportør fra egne farvande.

– Jeg er glad for, at jeg i dag kan sige, at Israel og Europa er på en stærk og positiv bane. Handel, innovation og økonomisk samarbejde øges. Vi er vidner til, at vort partnerskab når nye højder, sagde Bennett ifølge en pressemeddelelse fra Regeringens pressekontor (GPO).


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det jødiske folk i Europa har en lang historie. I dag kan vi se fremover, vel vidende, at Europa er i hænderne på ledere som dig, der forstår betydningen og ansvaret og handler bestemt imod antisemittismen. Bennett roste samtidig EUs handlinger mod Irans atomprogram, efter at Iran fjernede overvågningskameraer. Bennett lykønskede også Ursula von der Leyen, som blev udnævnt til æresdoktor ved Ben-Gurion Universitet.