Mission 10 forty redder verden – på rekordtid

Den nystiftede kristne nødhjælpsorganisation Mission10forty holdt i søndags sit første årsmøde. De første ni måneder har den formidlet to millioner på rekordtid og forebygget sult og trafficking af børnebrude.

Psykolog Kirsten Callesen fortæller om opstarten af Mission10forty. I baggrunden ses et foto fra mødet med Ukraines ambassadør den 28. april i år. På billedet ses missionens grundlæggere Kim Hartzner og Kirsten Callesen, sammen med ambassadør Mykhailo Vydoinyk og bestyrelsesformand Niels Birkemose.

På en regnvåd søndag samledes godt 40 personer i Københavns Kristne Kulturcenter på Drejervej. Anledningen var det første årsmøde for den nystiftede nødhjælpsorganisation Mission10forty.

Som foreningens stifter, Kim Hartzner, og bestyrelsesformand Niels Birkemose kunne fortælle, har Mission10forty allerede det første år været aktiv i tre lande: Armenien, Afghanistan og Ukraine. I Armenien har organisationen hjulpet 250 flygtninge fra det krigsramte armenske Karabakh til at overleve og starte en ny tilværelse.

I Gegharkunik-provinsen har organisationen finansieret vinterhjælp til de udsatte flygtninge i form af varmt tøj og isolering af huse. Ydermere er der leveret hospitalsudstyr fra Rigshospitalet til voldsomt underbemidlede hospitaler i og uden for Karabakh.

”At hjælpe armenierne i Karabakh er tabu, selv om de på mange måder minder om ukrainerne. De kristne armeniere har boet i Karabakh i 1.700 år, og alligevel må de kæmpe alene for at overleve. De fortjener al den støtte, vi kan give. Men vi er stort set alene om at hjælpe dem!”

Mission10forty hjælper også i Afghanistan.

Forebyggelse af trafficking

I Afghanistan yder Mission10forty også en afgørende hjælp, på trods af, at Taleban-styret gør det umuligt frit at have ”danske støvler på jorden” i landet; handel med helt unge piger er en udbredt skik, og fattige familier – især enlige mødre – kan blive presset til at sælge deres egne døtre til ældre mænd.

Taleban-styret forhindrer udenlandske aktører i frit at operere i landet, men Kim Hartzners eksisterende lokale netværk gør det muligt at kanalisere penge til udsatte familier. Da kvinder ikke har lov til at arbejde eller færdes alene udenfor deres hjem, kan selv beskeden økonomisk støtte gøre enorm forskel.

Mission10fortys samarbejdspartnere formidler denne nødhjælp i dybeste hemmelighed og med livet som indsats; alene at tale engelsk over telefonen kan føre til fatale sanktioner. Ligeledes bliver alle forsøg på at eksponere problematikken i medier eller på internettet bekæmpet med hård hånd af både regeringen og religiøse kræfter.

Fødevarer til Ukraine

Den russiske invasion af Ukraine har udløst den største humanitære krise i Europa siden Anden Verdenskrig. Millioner er flygtet, og i april anslog FN, at 45 procent af de i alt 40 millioner ukrainere, der stadig var i landet, eller 18 millioner mennesker, havde behov for fødevarehjælp.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Påfaldende er langt hovedparten af den hjælp, der internationalt er indsamlet til Ukraine, gået til de flere end fire millioner flygtede. Kun en mindre del er tilfaldet de nødlidende, der er forblevet i landet – som overvejende er de udsatte ældre, syge, svage og familier med flere børn.
”I mine 30 år inden for nødhjælp har jeg aldrig før oplevet en så stor skævhed i forhold til allokering af ressourcer,” fortæller Kim Hartzner, som i de seneste måneder har arbejdet på højtryk for at finansiere transport af fødevarer fra Danmark til Ukraine.

Hvor ingen andre hjælper”

Takket være Mission10fortys lokale samarbejdspartner, Bethesda Charity, der i 28 år har distribueret nødhjælp over hele landet, har organisationen allerede uddelt 19.000 fødevarepakker for en brøkdel af større organisationers omkostninger – og med bredere rækkevidde.
Bethesda Charity opererer ud fra en kirke i Lviv i det vestlige Ukraine, men har 80 lokale fordelingscentre over hele landet og et stående logistikapparat med både lastbiler og private køretøjer.

De større internationale nødhjælpsorganisationer måtte over flere uger opgive at nå de hårdest ramte områder, heriblandt Mariupol.
Men Mission10fortys samarbejdspartner har leveret nødhjælp til både Kharkiv, Mykolayiv (som Ukraines præsident har bedt Danmark hjælpe med genopbygningen af) og udkanten af Mariupol. Tillige har organisationen sendt en vandingeniør til Mykolayiv, som skal hjælpe med at genopbygge byens bombede vandforsyning.


Artiklen fortsætter efter annoncen: