Ukraines ortodokse kirke bryder helt med Moskva

Foto: Frelseren Kristus-katedralen i Moskva

Fredag den 27. maj vedtog den Moskva-relaterede kirke i Ukraine at bryde helt med Rusland på grund af den russiske invasion.

Reuters skriver, at der er tale om en gren af Ukraines ortodokse kirke, som forblev loyal overfor Moskva efter skismet i 2019. Men nu har man vedtaget et reelt brud på grund af invasionen i Ukraine.

Den åndelige leder for verdens ortodokse kirker, patriarken i Konstantinopel, gav i 2019 Ukraine tilladelse til at danne en kirke, der var uafhængig af Moskva. Alligevel forblev mange sogne, især i det østlige Ukraine, loyale overfor Moskva-patriarkatet.

Bruddet er en realitet

Men under mødet forrige fredag erklærede Ukraines ortodokse kirke sin autonomi og ”fulde uafhængighed” fra Rusland.

I udtalelsen fordømmes både Ruslands invasion den 24. februar og den russiske patriark Kirills støtte til Putin og hans ”særlige militære operation”, som kirken betegner som en ”helt uprovokeret invasion”. Samtidig opfordrer kirken de stridende parter til at fortsætte forhandlingerne for at stoppe krigen.

En undersøgelse fra 2020 foretaget af det Kyiv-baserede Razumkov Centre viste, at 34% af ukrainerne var medlemmer af den almindelige ortodokse kirke i Ukraine, mens 14% hørte under Moskva-patriarkatet.

Forud for fredagens vedtagelse havde over 400 sognemenigheder forladt Moskva-patriarkatet på grund af den russiske invasion, skriver Reuters.