Naboklage: ’Kirkens lyskors udgør en sundhedsrisiko’

En nabo kalder Skauen Kirkes lyskors sundhedsskadeligt. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

En nabo har anket kommunens vedtagelse om at give Skauen Kirke i Sydnorge dispensation til at oplyse kirkens kors med den begrundelse, at korset kan ”udgøre et sundhedsproblem”, skriver KPK.

Skien Kommune gav i marts den evangelisk-lutherske Telemark menighed (DELK) lov til beholde det lysende kors på Skauen Kirke. Tilladelsen er nu anket af naboen.

Gamle elev-klager

Klageren henviser til, at en del elever på DELKs børne- eller ungdomsskoler havde dårlige oplevelser med undervisningsformen i perioden 1955-1990. Det har kirkesamfundet tidligere beklaget overfor de pågældende elever. Men nu bruger naboen denne historiske sag for at fremme sin egen.

”Efter at have læst disse historier vil det vel være helt klart for de fleste, at man ikke kan udelukke, at det vi her snakker om kan udgøre et sundhedsproblem for dem, som har været udsat for disse grusomheder,” skriver Skauen Kirkes nabo, Jan Eilert Løvseth, der bor 400 meter fra kirken. Han hævder, at det lysende kors kunne ”rive op i gamle sår”.

Telemark menighed indviede i august sidste år et nybyggeri til 80,5 millioner norske kroner, men flere naboer klagede over lysstyrken på korset. Den er nu nedjusteret i flere omgange. Men én nabo klager altså stadig.

Klageren udtalte sidste år i Telemarksavisa: ”Det lysende kors er generende, fordi vi lever i et boligområde med en mangfoldighed af livssyn. Og det virker provokerende, fordi det er dominerende og lyser op 24 timer i døgnet”. Han understregede samtidig, at korssymbolikken var det største problem.

Ikke et DELK-symbol

Rolf Ekenes, der var tilsynsmand i DELK fra 2011-2019 og øverste leder i kirkesamfundet, erkender, at mange havde dårlige erfaringer fra DELKs skoler og blev påført skader som følge af tidligere pædagogik og praksis. Men det hører fortiden til, og han kan ikke se, hvad skolesagen har med korset i Skien at gøre.

– Umiddelbart har jeg svært ved at se, at korset på Skauen Kirke skal ha’ en tilsvarende skadevirkning som pædagogikken på vore skoler for 30 eller flere år siden, tilføjer han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fred Arve Fahre, der præst i Telemark menighed, som ejer Skauen Kirke, skriver i en mail til Kristelig Pressekontor:

”…korset er ikke et «DELK-symbol». Korset er… et symbol for den kristne tro, som er en ubestridelig del af vor norske kulturarv, og som for os troende er selve fundamentet i livet.”

Ankesagen skal i løbet af nogle måneder til politisk behandling i Skien, og den kan efterfølgende eventuelt ankes videre til Statsforvalteren.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bodil/KPK